Cel puțin 32 de morți în Gaza, după focuri trase de armata israeliană asupra civililor care se îndreptau spre un centru de ajutor, potrivit unui spital

Știri   
Cel puțin 32 de morți în Gaza, după focuri trase de armata israeliană asupra civililor care se îndreptau spre un centru de ajutor, potrivit unui spital

Cel puțin 32 de persoane au fost ucise sâmbătă, în zori, de focuri trase de armata israeliană în timp ce se îndreptau către un punct de distribuire a ajutoarelor în Gaza, au anunțat Ministerul Sănătății din Gaza și Spitalul Nasser din Khan Younis, citate de Reuters.

Armata israeliană a declarat că a tras focuri de avertisment asupra unor persoane care s-au apropiat de trupele sale și nu au răspuns apelurilor de oprire, la aproximativ un kilometru distanță de un centru de ajutor nefuncțional la acel moment, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Un localnic din Gaza, Mohammed al-Khalidi, a afirmat că se afla în grupul respectiv și că nu a auzit niciun avertisment înainte să înceapă focurile.

”Am crezut că au venit să ne organizeze ca să primim ajutor, dar dintr-o dată au apărut jeepuri dintr-o parte și tancuri din cealaltă, și au început să tragă”, a spus el.

Gaza Humanitarian Fund (GHF), organizație susținută de SUA care gestionează acel centru, a transmis că nu a existat niciun incident sau deces la locul de distribuire în acea dimineață și că avertizase în repetate rânduri populația să nu se deplaseze la centrele de ajutor pe timp de noapte.

”Activitatea IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) raportată a avut loc cu ore bune înainte ca centrele noastre să fie deschise. Înțelegerea noastră este că majoritatea victimelor s-au aflat la câțiva kilometri de cel mai apropiat punct GHF”, a transmis organizația. Armata israeliană a anunțat că analizează incidentul.

Moartea civililor lângă centrele de ajutor

GHF folosește companii private de securitate și logistică din SUA pentru a transporta ajutoarele în Gaza, ocolind sistemul coordonat de ONU, pe care Israelul îl acuză că ar fi permis jefuirea livrărilor de către militanții Hamas – acuzație respinsă de gruparea palestiniană.

Națiunile Unite au criticat modelul GHF, considerându-l nesigur și o încălcare a principiilor de imparțialitate umanitară, acuzație pe care GHF o neagă.

Marți, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului din Geneva a anunțat că a înregistrat cel puțin 875 de morți în ultimele șase săptămâni în apropierea centrelor de ajutor și a convoaielor alimentare din Gaza, majoritatea în apropierea punctelor gestionate de GHF. Cele mai multe decese au fost cauzate de focuri de armă, atribuite de localnici armatei israeliene. Aceasta a recunoscut că civili au fost afectați și a transmis că a emis noi instrucțiuni pe baza „lecțiilor învățate”.

Alte atacuri în Gaza

Sâmbătă, alte 18 persoane au fost ucise în atacuri israeliene desfășurate în mai multe zone ale enclavei, potrivit autorităților sanitare palestiniene. Armata israeliană a precizat că a lovit depozite de arme și posturi de tragere ale militanților.

Războiul a început pe 7 octombrie 2023, când militanți Hamas au pătruns în Israel, ucigând 1.200 de persoane, majoritatea civili, și luând 251 de ostatici în Gaza. Campania militară israeliană lansată ca răspuns a dus la moartea a aproximativ 58.000 de palestinieni, majoritatea civili, conform datelor Ministerului Sănătății din Gaza. Aproape întreaga populație a fost strămutată, iar teritoriul se află într-o criză umanitară severă.

Israel și Hamas se află în negocieri indirecte la Doha pentru un armistițiu de 60 de zile, dar nu există semne de progres iminent.

viewscnt
Afla mai multe despre
fasia gaza
israel