Banca Comercială Română a crescut estimarea de inflație pentru finele acestui an, pe fondul unei rate mai ridicate decât se aștepta în aprilie și al deprecierii monedei naționale. ING Bank subliniază la rândul său că riscurile la adresa inflației vin dinspre măsurile fiscale anticipate.
Rata anuală a inflației s-a menținut la 4,9% în aprilie, în linie cu mediana așteptărilor economiștilor chestionați de Bloomberg. BCR estima o ușoară scădere, în timp ce ING Bank vedea o ușoară creștere.
Inflația pare că s-a înțepenit în jurul a 5% în ultima jumătate de an – și chiar în ultimul an, dacă excludem scăderea temporară din toamna trecută.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Presiunile de creștere a prețurilor au rămas puternice în ceea ce privește produsele alimentare, unde inflația lunară a fost de 0,8%, cât și în sectorul serviciilor, unde creșterea a fost de 0,5%. Prețurile produselor nealimentare au scăzut cu 0,7% față de martie, însă aproape exclusiv pe fondul scăderii prețului la gaze, cu circa 12%, și a celui la combustibili, cu circa 4%.
În termeni anuali, rata inflației la mâncare este de 5,6%, la servicii de 6,8% și la mărfurile nealimentare de 3,5%.
Rata inflației de bază (din care sunt excluse prețurile volatile, cele administrate, tutunul și alcoolul) a rămas la 5,3%, fiind însă în creștere față de februarie, când era la 5%. Acest indicator este urmărit mai îndeaproape de banca centrală.
Peisajul inflației s-a complicat ca urmare a creșterii mai rapide și mai devreme a cursului decât anticipau analiștii – euro a urcat cu circa 2,4% săptămâna trecută, după rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale. Perspectiva inflației ar putea însă să fie amenințată și mai mult de posibilele creșteri de taxe.
„Având în vedere surpriza negativă din aprilie și pentru a ține cont de o depreciere valutară mai concentrată la începutul perioadei, revizuim în creștere previziunea noastră privind inflația la sfârșitul anului la 4,0%, față de 3,7% față de anul precedent. Aceasta se întâmplă într-un scenariu fără modificări ale impozitelor”, arată Vlad Ioniță, analist la BCR.

BCR revizuiește în creștere și previziunea privind inflația la sfârșitul anului 2026, la 3,4%, față de 3% estimat anterior.
ING Bank menține prognoza de inflație, însă aceasta era deja la un nivel mult mai ridicat, de 5% pentru acest an.
„Privind în perspectivă, recentul episod de depreciere a cursului valutar ar trebui să înceapă să adauge treptat presiuni în creștere în lunile următoare, deși prețurile la energie, aparent mai bune, ar putea compensa o parte din impact. În acest stadiu, previziunile noastre rămân pentru nicio altă depreciere valutară pentru restul anului, deși sunt încă posibile unele depășiri temporare.
Pe termen scurt, riscurile la adresa perspectivelor noastre privind inflația ar putea proveni și din pachetul fiscal anticipat, dar acest lucru depinde în mare măsură de forma finală a măsurilor”, arată economiștii ING Bank România Valentin Tătaru și Ștefan Posea.
BNR a anunțat deja că se așteaptă la o inflație peste nivelul prognozat (vedea inflația la 4,6% la finele lui martie și la 3,8% la finele anului), iar noua estimare va fi publicată săptămâna viitoare, cu ocazia noului raport de inflație.

Dobânda cheie, la 6,5% pe an încă din august 2024, ar putea fi totuși redusă în acest an, cred analiștii, cu condiția unui plan fiscal credibil care să ducă la reducerea deficitului și ca ratingul suveran să nu fie retrogradat.
ING estimează că BNR ar putea reduce dobânzile cu 0,5 puncte procentuale în total în acest an. BCR vede prima tăiere a ratei cheie în august, dacă condițiile o vor permite.