Plafon de 100 dolari impus de G-7 și UE motorinei rusești, cu numai 2 zile înaintea interzicerii importului de carburanți din Rusia

Plafon de 100 dolari impus de G-7 și UE motorinei rusești, cu numai 2 zile înaintea interzicerii importului de carburanți din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 feb 2023

Grupul celor Șapte (G-7) și statele membre ale Uniunii Europene au convenit să impună un plafon de 100 de dolari pe baril pentru vânzările de motorină rusească către țări terțe, ca parte a unui efort de a limita veniturile Moscovei.Mecanismul de plafonare a prețurilor dublează interdicția importurilor marine de produse rafinate în Rusia impusă de UE, care va intra în vigoare duminică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Totodată, a fost impus un plafon mai redus, de 45 dolari pe baril pentru produsele care în prezent se vând la un preț mai redus decât cel al țițeiului, cum ar fi păcura și unele tipuri de nafta.

Totodată, G-7 și UE au convenit să amâne revizuirea plafonului de preț de 60 de dolari impus țițeiul rusesc până în martie.

INFOGRAFIC Cea mai mare pierdere a ONG din ultimii 4 ani la redirecționarea impozitului pe venit. Numărul formularelor colectate de la angajații români a scăzut dramatic CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Cea mai mare pierdere a ONG din ultimii 4 ani la redirecționarea impozitului pe venit. Numărul formularelor colectate de la angajații români a scăzut dramatic

Potrivit unor surse Bloomberg, din luna martie, vor fi efectuate revizuiri regulate, la două luni ale tuturor nivelurilor de plafon.

Stabilirea prețurilor necesită acordul unanim al UE, precum și aprobarea G-7.

“Plafoanele pe care tocmai le-am stabilit vor juca acum un rol esențial în activitatea coaliției noastre globale de a diminua capacitatea Rusiei de a-și continua războiul ilegal”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

În timpul negocierilor dintre G-7 și UE, oficialii și-au exprimat îngrijorarea că stabilirea unui nivel prea scăzut riscă să provoace creșteri ale prețurilor și probleme de aprovizionare în Europa.

Patronatul Producătorilor de Medicamente reacționează la anunțul Profit.ro privind taxa clawback: O reală tragedie pentru pacienții români. Apare un fenomen pervers, medicamentele vor dispărea din piață CITEȘTE ȘI Patronatul Producătorilor de Medicamente reacționează la anunțul Profit.ro privind taxa clawback: O reală tragedie pentru pacienții români. Apare un fenomen pervers, medicamentele vor dispărea din piață

Plafonul la prețurile combustibilului rusesc include o perioadă de grație până în aprilie pentru mărfurile încărcate înainte convenirii impunerii acestuia.

În practică, decizia G-7 și UE înseamnă interzicerea companiilor să furnizeze servicii de transport și conexe pentru transportul carburanților rusești, cum ar fi asigurarea, cu excepția cazului în care produsele rafinate în Rusia sunt achiziționate sub pragurile de preț convenite.

În pofida scăderii cotației cotația petrolului Brent de la 88 de dolari pe baril la aproximativ 80 dolari/baril, cele ale motorinei au ajuns la un nivel semnificativ la începutul săptămânii trecute, de 113 de dolari pe baril, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe datele furnizate de Argus Media.

Motorina rusească, însă, se tranzacționa la un discount de 23 de dolari, la 90 dolari pe baril.

Șeful militar al NATO: Suntem pregătiți de confruntare directă cu Rusia. Industria statelor membre trebuie reorientată militar. Ford a produs doar pentru armată în WW2 CITEȘTE ȘI Șeful militar al NATO: Suntem pregătiți de confruntare directă cu Rusia. Industria statelor membre trebuie reorientată militar. Ford a produs doar pentru armată în WW2

Pragurile de de 100 de dolari și 45 de dolari pe baril „nu ar avea un impact grav asupra rafinăriilor rusești”, a declarat compania de consultanță Wood Mackenzie Ltd la începutul acestei săptămâni.

Totuși, Wood Mackenzie Ltd se așteaptă ca exporturile de țiței ale Rusiei să fie cu aproximativ 800.000 de barili pe zi mai scăzute în acest trimestru decât în cel precedent și ca exporturile de motorină să se diminueze cu aproximativ 200.000 pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafon
ebargo
motorina
rusia
import
ue
g-7