Fostul ministru de Interne Gabriel Berca, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare

Fostul ministru de Interne Gabriel Berca, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 dec 2017

Fostul ministru de Interne Gabriel Berca a fost condamnat definitiv, joi, de magistrații instanței supreme la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în dosarul în care este judecat după ce, alături de fostul deputat Mihai Banu ar fi primit în total 185.000 euro de la un om de afaceri. În primă instanță, fostul ministru din Guvernul Boc fusese condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De asemenea, instanța supremă menține pedeapsa inițială, de trei ani și șase luni de închisoare, pentru fostul deputat Mihai Banu, căruia i-a fost repins apelul, scrie News.ro.

Totodată, magistrații instanței supreme mențin decizia din prima instanță, pronunțată de Curtea de Apel Bacău, de a confisca de la cei doi foști demnitari câte 92.500 de euro

"(...) Condamnă pe inculpatul Berca Gabriel la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. (...) Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale atacate. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Banu Lucian împotriva aceleiași sentințe penale. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea apelurilor declarate de inculpații Berca Gabriel și Banu Mihai rămân în sarcina statului. Obligă apelantul - inculpat Banu Lucian la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat", este decizia pronunțată joi de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

Scandalul Pilonului II de pensii a trimis aproape 40.000 de români la fondurile de pensii facultative, cel mai mare număr din ultimii 7 ani CITEȘTE ȘI Scandalul Pilonului II de pensii a trimis aproape 40.000 de români la fondurile de pensii facultative, cel mai mare număr din ultimii 7 ani

Decizia ICCJ este definitivă.

În martie 2016, Curtea de Apel Bacău i-a condamnat pe fostul ministru de Interne Gabriel Berca la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și pe fostul deputat Mihai Banu la trei ani și șase luni de închisoare, după ce aceștia ar fi primit bani de la omul de afaceri Viorel Rusu, pentru a interveni pe lângă membri ai Guvernului să aloce o sumă de bani către Primăria Ardeoani din județul Bacău, cu care Rusu avea contracte pentru executarea unor lucrări de construcție.

În același dosar a fost condamnat și fiul lui Mihai Banu, Lucian, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influență.

Instanța a dispus atunci confiscarea a câte 92.500 de euro de la cei doi foști demnitari, precum și a sumei de 150.000 de lei de la Lucian Banu.

Decizia a fost contestată la instanța supremă, care va da o sentință definitivă în acest dosar.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediullui Mihai Banu, a pretins și primit, atât pentru el cât și pentru partidul din care făcea parte, de la omul de afaceri Viorel Rusu, în mai multe tranșe, suma totală de 185.000 e euro, pentru ca, în calitate de senator și președinte al organizației județene Bacău a unui partid politic, să-și folosească influența personală pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani către Primăria Ardeoani din județul Bacău.

În schimbul acestor bani, afirmau procurorii DNA, Berca urma să intervină pe lângă membri ai Guvernului, prin folosirea influenței personale, pentru a aloca 5,6 milioane de lei Primăriei Ardeoani. Suma ce urma să fie alocată reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de societatea de construcții deținută de Viorel Rusu, potrivit anchetatorilor.

În aceeași perioadă, Mihai Banu ar fi pretins și primit, în mai multe tranșe, tot de la Viorel Rusu, 220.000 de euro, atât pentru el, cât și pentru Berca și pentru partidul din care făceau parte.

"Din cei 220.000 euro, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, beneficiind de complicitatea fiului său, Banu Lucian, suma de 150.000 lei a fost remisă de către omul de afaceri, sub pretextul achiziționării unui teren de la o persoană indicată de Banu Mihai. Astfel, la data de 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător și firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafață de 10.000 de metri pătrați, situat în extravilanul unei comune, prețul vânzării fiind stabilit la suma de 150.000 lei”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel berca
inchisoare