Oficial ANPC: 2.554 reclamații vizează băncile, dintre acestea 170 privesc creditele CHF. Numărul a scăzut la mai puțin de jumătate față de 2015

Oficial ANPC: 2.554 reclamații vizează băncile, dintre acestea 170 privesc creditele CHF. Numărul a scăzut la mai puțin de jumătate față de 2015
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 oct 2016

Serviciul Produse și Servicii Financiare din Autoritatea Națională pentr protecția Consumatorilor (ANPC) a primit 2.554 de reclamații, de la începutul anului, 170 dintre acestea fiind făcute de cei care au luat credite în franci elvețieni, a declarat pentru News.ro, directorul general al ANPC, Paul Anghel. Numărul celor nemulțumiți de creditele în CHF a scăzut la mai puțin de jumătate față de anul trecut, când au fost 503 astfel de plângeri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"De la începutul anului, Serviciul Produse și Servicii Financiare a primit un număr de 2.554 de reclamații, din care 170 reclamații ale consumatorilor cu credite în franci elvețieni", spune Paul Anghel în declarația acordată News.ro.

El a remarcat o scădere acestora, având în vedere că în 2015, 2.546 de sesizări au vizat serviciile oferite de bănci, 503 fiind ale beneficiarilor de credite în moneda elvețiană.

Premieră: Două contestații ale băncilor la darea în plată, respinse definitiv de instanțe CITEȘTE ȘI Premieră: Două contestații ale băncilor la darea în plată, respinse definitiv de instanțe

De altfel, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Paul Anghel se declară convins că legea conversiei creditelor în franci elvețieni, adoptată săptămâna aceasta de Parlament, "va face dreptate în ceea ce privește echilibrarea drepturilor cu obligațiile izvorâte dintr-un raport juridic care este până la urmă contractul de credit" și va duce la "o așezare în mod echilibrat a raporturilor dintre consumatorul european al anului de grație 2016 și bancă".

"Asa cum de fiecare dată am spus în întâlnirile avute atât la comisii la Parlament, cât si în alte ocazii, împărțirea riscului între părți trebuie să existe: câștigam împreună (creditor-debitor),pierdem împreună(creditor-debitor)", apreciază directorul general al ANPC.

CSM: Afirmațiile lui van Groningen privind procesele împrumutaților în CHF, imixtiune în justiție și o formă de presiune asupra instanțelor CITEȘTE ȘI CSM: Afirmațiile lui van Groningen privind procesele împrumutaților în CHF, imixtiune în justiție și o formă de presiune asupra instanțelor

În opinia sa, vidul legislativ existent la momentul încheierii contractelor a creat premisele "dezvoltării" acestor situații în care riscul valutar este suportat exclusiv de către o singură parte, consumatorul, dar care pot fi corectate.

Legea conversiei în lei a creditelor în franci elvețieni la cursul istoric a fost adoptată, marți, în unanimitate de plenul Camerei Deputaților, forul decizional. urmând să meargă la promulgare. Legea prevede o conversie a acestor credite, fără nicio limită de valoare, la cursul istoric de la data semnării contractului de credit.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că, împreună cu echipa sa, va analiza Legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric, cerând inclusiv opinia băncilor.

Întrebat ce spune despre Legea conversiei și alte legi populiste, președintele Iohannis a răspuns: ”Eu nu cred că este bine să fac eu acum o apreciere paușală a acestor inițiative care, sigur, pot fi denumite unele populiste. Împreună cu echipa mea, vom lua fiecare act normativ în parte, vom analiza, vom cere opinia și celorlalte părți implicate. De exemplu, când vorbim despre conversia francilor, cu siguranță voi cere din zona bancară o opinie și, în momentul în care avem o analiză completă pe care o considerăm corectă, voi face aprecieri asupra acestor acte normative”.

viewscnt
Afla mai multe despre
chf
reclamații
anpc