RAPORT privind serviciul de salubritate din Sectorul 1: peste 200 de milioane lei prejudicii și multiple neconformități imputate operatorului Romprest. Contractul actual expiră în 2026

Știri   
RAPORT privind serviciul de salubritate din Sectorul 1: peste 200 de milioane lei prejudicii și multiple neconformități imputate operatorului Romprest. Contractul actual expiră în 2026

Un raport oficial al Comisiei Mixte pentru implementarea măsurilor în domeniul salubrizării din Sectorul 1, constituită în februarie 2025 din reprezentanți ai Primăriei Sectorului 1 și experți tehnici, identifică probleme în relația contractuală cu operatorul Romprest și neconformități în gestionarea deșeurilor.

Documentul urmează să fie adoptat de Consiliul Local al Sectorului 1 în ședința de luni, 21 iulie, confirmă existența unor prejudicii de peste 200 milioane lei calculate de autorități, atribuirea deficitară a serviciilor și întârzieri sistematice în aplicarea măsurilor legale impuse de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) și Curtea de Conturi, potrivit G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News

Durata analizată de raport este 2013-2025, cu accent pe neregulile din perioada 2019–2023, dar și cu acoperire asupra întregii relații contractuale cu Romprest care a început în urmă cu 17 ani, în 2008 . Raportul analizează serviciile Romprest pe baza: documentelor de audit, constatărilor Curții de Conturi și a controalelor ANRSC, precum și a demersurilor legale și administrative întinse până în prezent (2025).

Potrivit raportului, deși contribuția pentru economia circulară (CEC) ar trebui suportată de operator pentru neatingerea obiectivelor de reciclare, aceasta este acoperită în prezent exclusiv din bugetul local. Mai mult, contractul în vigoare nu prevede indicatori de performanță și tarife distincte pentru activitățile componente – o cerință legală încă din 2021.

Curtea de Conturi a constatat plăți nejustificate de 165.682 lei pentru suprafețe de trotuar inexistente, și indexări ilegale ale tarifelor, soldate cu un prejudiciu istoric de peste 94 milioane lei, nerecuperat până în prezent. Deși Sectorul 1 a inițiat acțiuni în instanță, soluțiile se lasă așteptate.

În ședința de luni, 21 iulie, când este programată adoptarea Raportului, Primăria Sectorului 1 va prezenta rezultatul măsurătorilor efectuate pentru toate străzile și trotuarele din sector, astfel încât serviciul de salubritate să reflecte „costuri reale, raportate la suprafețele efectiv deservite”. Procesul a fost finalizat în mai puțin de șase luni și a fost, în esență, o decizie de management, nu o obligație contractuală.

Într-o altă neregulă, tariful pentru staționarea utilajelor continuă să fie achitat, deși nu este recunoscut legal ca activitate de salubrizare. Totodată, activitatea de sortare a deșeurilor este derulată temporar, în lipsa unui contract stabil, după ce o licitație organizată de primărie a eșuat în lipsa ofertanților. Referitor la activitatea de sortare a deșeurilor, este în derulare o procedură de atribuire concurențială. Ofertele se depun până pe 18 august.

Una dintre cele mai importante concluzii ale raportului este clarificarea faptului că actualul contract de salubrizare cu Romprest expiră la 30 iunie 2026, nu în 2033, cum se specula anterior. În acest context, autoritățile sunt chemate să demareze din timp o nouă procedură de atribuire.

Comisia recomandă și introducerea unei taxe speciale de salubrizare, pentru o repartizare echitabilă a costurilor către populație, instituții și agenți economici – aplicând principiul “plătești cât arunci”.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
romprest
primaria sector 1
salubritate