INFOGRAFIC Cât cheltuiesc țările NATO pe armată, sănătate și educație. 21 dintre ele, inclusiv România, ar urma să dea mai mult pe militar decât pe educație

Social   
INFOGRAFIC Cât cheltuiesc țările NATO pe armată, sănătate și educație. 21 dintre ele, inclusiv România, ar urma să dea mai mult pe militar decât pe educație

În prezent, fiecare membru NATO cheltuiește mai puțin pentru armată decât pentru sănătate sau educație. Totuși, o țintă de 5% din PIB pentru apărare ar împinge 21 dintre ele să cheltuiască mai mult pe armată decât pe școli. Țările NATO au convenit oficial să își crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB până în 2035.

O comparație directă a priorităților de cheltuieli guvernamentale ca procent din PIB pentru toți membrii NATO arată că respectarea unui procent de 5% din PIB pentru înarmare ar face ca multe țări să cheltuie mai mult pe asta decât pe educație, arată un infografic făcut de VisualCapitalist.

Urmărește-ne și pe Google News

Datele provin din rapoartele publice ale NATO și două surse ale Băncii Mondiale: cheltuieli pentru educație și sănătate. Pentru fiecare indicator s-au folosit cele mai recente valori disponibile, prezentate în graficul de mai sus și în tabelul din secțiunea următoare.

Guvernul va pune poprire pe ajutoarele sociale ale celor cu datorii la bugetul local, inclusiv pe indemnizația însoțitorului persoanei cu handicap CITEȘTE ȘI Guvernul va pune poprire pe ajutoarele sociale ale celor cu datorii la bugetul local, inclusiv pe indemnizația însoțitorului persoanei cu handicap

În prezent, fiecare țară NATO cheltuiește mai puțin pe armată decât pe sănătate sau educație.

Totuși, noua țintă de 5% din PIB pentru apărare este mai mare decât cheltuielile actuale ale fiecărei țări NATO pentru armată.

De exemplu, Polonia conduce în NATO la capitolul cheltuieli militare cu 4,1% din PIB, impulsionată de îngrijorările legate de războiul din Ucraina.

Bugetul de apărare al SUA, deși se apropie de 1.000 de miliarde de dolari, reprezintă doar circa 3% din PIB. Este doar o fracțiune din cât alocă sănătății: 16,5% din PIB.

Ca referință, acest grafic detaliază economia de consum a SUA, unde serviciile medicale au reprezentat 3.000 de miliarde de dolari din cheltuielile americane în 2023. Deși SUA este un caz atipic prin comparația dintre sănătate și apărare, sănătatea rămâne cea mai mare categorie de cheltuieli pentru toate țările NATO.

FOTO INEDIT Zeci de deținuți au fost aduși la Academia de Poliție să curețe după furtună CITEȘTE ȘI FOTO INEDIT Zeci de deținuți au fost aduși la Academia de Poliție să curețe după furtună

Totuși, o țintă de 5% din PIB pentru apărare ar împinge 21 de țări să cheltuiască mai mult pe armată decât pe școli. Între ele se află și România, cu o cheltuială pentru educație de 3,3% din PIB, după datele analizate.

S-a încheiat „călătoria gratuită” a Europei în materie de apărare?

Noua țintă de 5% reprezintă o schimbare radicală a priorităților pentru multe state europene, în special din Europa de Vest, unde apărarea a fost mult timp subordonată serviciilor publice.

Însă amenințările fostului președinte Trump privind retragerea sprijinului SUA forțează acum o remilitarizare la scară continentală, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina.

Pentru a atinge noul prag, guvernele vor trebui fie să crească semnificativ veniturile, fie să reducă fondurile din alte domenii.

viewscnt
Afla mai multe despre
cheltuieli aparare
nato
romania
educatie