ANALIZĂ Profit.ro - Top 100 firme în 2018. Energia și retailerii au avut cele mai mari creșteri. Multinaționalele domină, trei firme românești intră în top

ANALIZĂ Profit.ro - Top 100 firme în 2018. Energia și retailerii au avut cele mai mari creșteri. Multinaționalele domină, trei firme românești intră în top
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 20 iun 2019

Un nou an de creștere economică, un nou an de creștere a afacerilor pentru cele mai mari 100 de companii din piața românească. Doar o companie din zece n-a crescut vânzările anul trecut, în timp ce unele multinaționale și-au dublat bilanțurile. Capitalul românesc rămâne redus în continuare, dar cu avans al unor companii mai puțin știute.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News
INTERVIU CEO Best Tools: Nu forțăm lucrurile de dragul de a vinde CITEȘTE ȘI INTERVIU CEO Best Tools: Nu forțăm lucrurile de dragul de a vinde

Cifra de afaceri a celor mai mari 100 de companii din România a crescut cu 14,3% în 2018, la un total de peste 392 de miliarde de lei. Față de 2016, avansul este de aproape 29%, arată calculele Profit.ro.

Primele patru companii din top au rămas neschimbate: Dacia, OMV Marketing, OMV Petrom și Rompetrol Rafinare. Pe locul 5 a urcat Rompetrol Downstrean, divizia de rafinare a companiei cu acționariat kazah, loc ocupat anterior de Kaufland, care a căzut o poziție.

EXCLUSIV Primele mesaje în România la scandalul telefoanelor Huawei-Google. Orange și Vodafone își prezintă strategiile. UPDATE Poziția RCS&RDS CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primele mesaje în România la scandalul telefoanelor Huawei-Google. Orange și Vodafone își prezintă strategiile. UPDATE Poziția RCS&RDS

Cel mai mare avans în top 100 (pe locul 7 direct de pe locul 17) l-a avut Ford România, care a intrat la capacitate cu producția noului model EcoSport pe parcursul anului trecut.

Industria auto ține în spate exporturile

Deși industria auto a avut, în general, o evoluție bună la nivel de producători, mai ales ca urmare a influenței Ford, la nivel de firme care produc echipamente și componente auto, evoluțiile au fost mixte.

ANALIZĂ Profit.ro - Top 100 firme în 2018. Energia și retailerii au avut cele mai mari creșteri. Multinaționalele domină, trei firme românești intră în top

Renault a văzut o creștere a afacerilor nu numai cu producția din compania principală – Dacia – dar și pe celelalte divizii de cercetare, componente și vânzari.

Afacerile Star Assembly (Daimler) de la Sebeș au scăzut ușor în termeni nominali, după o creștere anuală de aproape 400% în 2017, iar compania a căzut în afara Top 10. Cealaltă fabrică a Daimler, de la Cugir, a înregistrat, însă, o creștere de circa 29% a afacerilor.

Și afacerile Autoliv au stagnat, practic, după o creștere de o zecime în anul anterior. Pe de altă parte, producția de faruri a celor de la Hella a mers bine, cu un avans de peste 17%, astfel încât compania a spart pragul de 3 miliarde de lei în cifră de afaceri.

EXCLUSIV Lion’s Head, la un pas de a doua cea mai mare tranzacție din istoria pieței locale. „Suntem optimiști că anul acesta am mai putea semna o tranzacție.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lion’s Head, la un pas de a doua cea mai mare tranzacție din istoria pieței locale. „Suntem optimiști că anul acesta am mai putea semna o tranzacție.“

Afacerile Robert Bosch au avansat cu un ritm ridicat cu aproape o treime la 3 miliarde de lei în 2018 – creșterea capacității de producție de la Jucu a adus afaceri de două ori mai mari în comparație cu 2016. De asemenea, subsidiara Rexroth și-a crescut cifra de afaceri cu peste un sfert la 2,2 miliarde de lei.

Japonezii de la Takata au văzut o scădere de 4,5% a afacerilor, ceea ce i-a întors în preajma rezultatelor din 2016.

Producători importanți precum Delphi și Yazaki nu au depus încă bilanțurile la Finanțe.

Producătorii de anvelope au raportat rezultate mixte, cu o creștere de peste 20% pentru francezii de la Michelin, de aproape 8% pentru italienii de la Pirelli și o scădere de 2,5% pentru nemții de la Continental.

Carburanții, la putere!

Creșterea prețurilor la petrol pe parcursul anului trecut, la care s-a adăugat consumul în creștere, s-a tradus într-un avans important al benzinarilor. Lukoil, Rompetrol sau Oscar au văzut un avans de peste un sfert pe segmentul de downstream, dar au existat creșteri importante și pe segmentul de rafinare, remarcabil fiind avansul de aproape 40% al rafinăriei Petrotel de la Ploiești a rușilor de la Lukoil.

ANALIZĂ Profit.ro - Top 100 firme în 2018. Energia și retailerii au avut cele mai mari creșteri. Multinaționalele domină, trei firme românești intră în top

Consumul

Cu excepția Romania Hypermarche (Cora - Louis Delhaize Group), toți retailerii prezenți în România au avut afaceri în creștere. Rețeaua Profi, deținută de fondul Mid Europa, a avut cea mai mare creștere a afacerilor, cu peste un sfert, la aproape 6 miliarde de lei în cifră de afaceri. Lidl a depășit Carrefour după o creștere de aproape o cincime a afacerilor și a ajuns pe locul doi în topul retailerilor, în spatele Kaufland.

ANALIZĂ Profit.ro - Top 100 firme în 2018. Energia și retailerii au avut cele mai mari creșteri. Multinaționalele domină, trei firme românești intră în top

Grupul german Schwarz a înregistrat creșteri importante prin liderul Kaufland (+8% la 10,9 miliarde de lei) și mai ales Lidl (+19,6% la 7,8 miliarde de lei).

Francezii de la Carrefour s-au menținut în topul retailerilor din România, cu un avans de 8,4% la 7,3 miliarde de lei.

EXCLUSIV Finanțele vor să revitalizeze vânzarea de titluri direct către populație printr-o promovare mai intensă și parteneriat cu băncile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele vor să revitalizeze vânzarea de titluri direct către populație printr-o promovare mai intensă și parteneriat cu băncile

Grupul belgian Delhaize și-a continuat creșterea în România, cu Mega Image la un ritm de două cifre, și a luat fața Auchan pe locul 5.

Trading cereale

Și comercianții de produse agricole, în special de cereale, au avut creșteri ridicate, după un an agricol bun care a venit peste capacitățile mai mari de stocare din ultimii ani. Liderii Ameropa, ADM, Cargill și Glencore rămân în top.

ANALIZĂ Profit.ro - Top 100 firme în 2018. Energia și retailerii au avut cele mai mari creșteri. Multinaționalele domină, trei firme românești intră în top

Cele mai mari companii românești

Față de clasamentul din 2017, trei firme românești au intrat în Top 100 în 2018.

Cea mai mare companie deținută de antreprenori români rămâne și în 2018 Dedeman, care a continuat seria de creștere cu un avans de 14%, la peste 7,2 miliarde de lei, dar a căzut de pe locul 11 pe 13 în topul companiilor din România. Firma specializată în vânzarea materialelor de construcții și bricolaj a crescut cu peste o treime vânzările în ultimii doi ani.

Firma Altex, care vinde produse din gama electro-IT și electrocasnice și este controlată de Dan Ostahie, și-a crescut vânzările cu 8,2% în 2018 și a trecut în fața RCS&RDS, firmă controlată de Zoltan Teszari, la capitolul cifră de afaceri.

EXCLUSIV Statul - eșec în litigiul cu Enel de la Paris. Pretențiile sale - infirmate de Curtea Internațională de Arbitraj. Miză ridicată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Statul - eșec în litigiul cu Enel de la Paris. Pretențiile sale - infirmate de Curtea Internațională de Arbitraj. Miză ridicată

Benzinăriile Smart Diesel au sărit pe locul 92 de pe 122 după o creștere de 42%. Compania care controlează cel mai mare lanț independent de benzinării de pe piața locală este controlată de Ioan Andrieș și a încheiat 2018 cu vânzări de 1,34 miliarde de lei.

Producătorul de țevi Marion Galați, firmă controlată de familia Miron, face pasul în Top 100 după o creștere de peste un sfert a facerilor în 2018 și de peste jumătate în ultimii doi ani la circa 1,3 miliarde de lei.

Network One Distribution, companie din piața IT&C, controlată de Iulian Stanciu, a intrat în Top 100 după o creștere a afacerilor la circa 1,3 miliarde de lei.

TOP 100 FIRME DIN ROMÂNIA ÎN 2018 - firmele cu galben sunt cele cu acționariat românesc, cele cu gri sunt cele cu acționariat de stat.


Notă: Companiile notate cu verde nu publicaseră rezultatele pentru 2018 la ora redactării articolului.

viewscnt
Afla mai multe despre
top 100 firme
top firme romanesti
top firme 2019