CCR: Și statul trebuie să achite contribuabilului dobânzi și penalități la sumele datorate

CCR: Și statul trebuie să achite contribuabilului dobânzi și penalități la sumele datorate
Cristian Vasilcoiu
Cristian Vasilcoiu
scris 20 oct 2015

Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale mai multe articole din Codul de Procedură Fiscală și a stabilit că și statul trebuie să achite contribuabilului dobânzi și penalități aferente sumelor datorate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Plenul Curții Constituționale a României (CCR) a declarat neconstituționale articolele de lege care precizează că organul fiscal soluționează în termen de 45 de zile cererile depuse de contribuabil sau mai mult în cazul în care statulul solicită documente suplimentare de la persoane fizice sau firme. CCR a desființat articolele care precizează, de asemenea, că cetățeanul are dreptul la dobândă numai dacă o solicită explicit și doar la cea aferentă termenului de după scurgerea celor 45 de zile (sau mai multe în situația solicitării de documente suplimentare) și până la returnarea banilor.

“Curtea a reținut că normele criticate generează îmbogățirea fără justă cauză a statului în  detrimentul patrimoniului contribuabilului ca urmare a imposibilității folosirii sumei de bani percepută nelegal și privarea persoanei de o despăgubire adecvată pentru pierderea suferită prin plata respectivei sume. Această pierdere este direct proporțională cu durata indisponibilizării sumei plătite fără temei juridic pe perioada cuprinsă între data plății sumei nedatorate și data restituirii acesteia și are drept consecință încălcarea dreptului de proprietate al contribuabilului, consacrat de art.44 din Constituție”, au concluzionat judecătorii CCR.

Penalitățile plătite de firme și persoane fizice sunt, începând din august 2013, de 0,02% pe zi (7,25% pe an), în timp ce dobânzile de întârziere se ridică la 0,03% pe zi (aproape 11% pe an).

Dacă datoriile sunt mai vechi de doi ani, penalitățile percepute reprezintă 15% pe an din suma principală.

viewscnt
Afla mai multe despre
ccr
dobanzi
penalitati
cod fiscal