Date Profit.ro: Veniturile din TVA încep să-și revină în luna mai, dar ar putea fi prea târziu pentru ținta de colectare pe întregul an

Date Profit.ro: Veniturile din TVA încep să-și revină în luna mai, dar ar putea fi prea târziu pentru ținta de colectare pe întregul an
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 19 iun 2018

Veniturile statului din TVA au crescut cu aproximativ 1 miliard de lei în primele cinci luni ale anului, potrivit informațiilor Profit.ro, la peste 22 de miliarde de lei, însă avansul de nici 5% înregistrat în primele cinci luni nu este de bun augur pentru planurile Guvernului pe tot anul, perioadă în care vrea din TVA cu 14,6% mai mult față de 2017. Pentru tot anul, Guvernul are în plan să strangă cu aproape 8 miliarde de lei mai mult comparativ cu anul trecut, dar după primele 5 luni este pe plus cu numai 1 miliard de lei. Totodată, veniturile nete din TVA au fost afectate de rambursări mai mari în primele luni ale anului, inclusiv cele întârziate peste termenul legal de anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După primele patru luni ale anului, plusul la TVA comparativ cu anul trecut se situa la circa 200 de milioane de lei, încasările fiind astfel mai mari cu 1,1% față de perioada similară a anului precedent.

Este important: Guvernanții contează pentru anul în curs pe venituri din TVA de 61,3 miliarde de lei, comparativ cu 53,5 miliarde de lei anul trecut, iar Ministerul Finanțelor încearcă să se încadreze în limita de deficit bugetar de 3%. În contextul în care Ministerul a devenit în ultimele luni extrem de strict în privința oricăror modificări legislative care ar putea diminua veniturile la buget, orice nerealizare în ce privește TVA ar pune probleme și ar necesita obținerea de venituri din alte surse (taxe noi) sau reduceri de cheltuieli.

Mai este important: TVA reprezintă una dintre cele mai importante surse de venit pentru bugetul statului, cu o pondere de aproximativ 20%. Încasările din TVA au fost influențate în ultimii ani de reduceri succesive ale cotelor, de la 24% în 2015, la 20% în 2016 și 19% în 2017. O nouă reducere, la 18% în 2018, a fost amânată de Guvern pentru 2019, astfel că în acest an cota standard a rămas la 19%. În plus, din iunie 2015, cota de TVA la alimente a fost diminuată la 9%.

Venituri de circa 22 de miliarde de lei la 5 luni ar însemna că Guvernul a colectat în ianuarie-mai doar 36% din cât a planificat pentru întreg anul.

EXCLUSIV Trei bănci au intrat în sistemul split TVA pentru a beneficia de reducerea de 5% la impozitul pe profit CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Trei bănci au intrat în sistemul split TVA pentru a beneficia de reducerea de 5% la impozitul pe profit

Procentajul este în scădere comparativ cu anul trecut, când, după primele cinci luni, la TVA erau strânși aproape 40% din banii planificați pentru tot anul, dar și față de 2016, când, în perioada similară, statul strânsese deja 43% din suma pe tot anul.

"Consumul si increderea consumatorilor au fost foarte slabe la inceputul anului. Printre motive se numără ratele de dobândă mai ridicate, cursul mai slab și chiar incertitudinile fiscale. Mulți oameni nu au avut certitudinea angajaților de la stat că, după transferul contribuțiilor, vor avea același salariu", a declarat pentru Profit.ro economistul șef al ING Bank, Ciprian Dascălu.

Îngrijorător este că încasările din TVA rămân anemice deși economia a crescut anul trecut, iar procentajul de TVA necolectată este în România cel mai ridicat din UE.

Pierderile totale la nivelul României din TVA neîncasat s-au ridicat, potrivit celor mai recente date publicate de Comisie, la 7,66 miliarde de euro în 2015.

O cauză pentru situația mai puțin bună a veniturilor din TVA ar putea fi chiar practica Guvernului de a întârzia rambursările de TVA. Astfel, pe finalul anului trecut, rambursările de TVA afllate în întârziere erau cu 60% mai mari că valoare totală comparativ cu anul precedent, arată datele ANAF. Chiar dacă această practică a ajutat Guvernul să se încadreze în țintă de deficit bugetar, o normalizare a acestor rambursări in primele luni ale acestui an ar afecta situația veniturilor nete din TVA.

"Dacă acestea sunt datele, e mai bine față de lunile trecute, probabil că mai a fost o luna relativ bună pentru TVA, dar în continuare primele 5 luni cu peste 4% este departe răufață de 14,5% cât au bugetat creștere pe tot anul acesta. Nu-mi imaginez cum putem recupera până la finalul anului ca să ajungem la ținta asumată în buget pentru încasările din TVA. Ținta pentru tot anul este ambițioasă și, poate, chiar nerealistă, dată fiind execuția din primele 4-5 luni. Deja este jumătate de an în care suntem cu mult sub ce ar trebui. În primele luni de anul acesta rambursările de TVA au fost semnificatv mai imari decât anul trecut. Datele arată creșteri mari la rambursările de TVA și, în contextul acesta, este posibil ca cifrele acestea, de 1,1% la patru luni și peste 4%, cum spuneți, la cinci luni să arate destul de prost la prima vedere, pentru că au fost afectate de rambursări semnificativ mai mari decât anul trecut. Trebuie precizat că, anul trecut, rambursările au fost foarte mici. Cât timp rambursările au o natură discreționară și nu țin cont nepărat de termenul legal, este clar că cifrele de TVA net pe care le vedem noi in execuția bugetară pot fi manipulate relativ ușor, cu rambursări mai mici sau mai mari", a spus președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

An Venituri
ianuarie-mai
(miliarde lei)
Ianuarie-mai/
ianuarie-mai
anul anteror

Venituri TVA
intreg anul
(miliarde lei)

Ianuarie-mai/
total an
Cota
TVA
2018 22 4,7% 61,3 (estimat) 36% 19%
2017 21,1 -5% 53,5 39,4% 19%
2016 22,2 -8% 51,6 43% 20%
2015 24,1 17,5% 57,1 42% 24%

 

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
buget
venituri