Fitch: Politica fiscală expansionistă a României va amplifica dezechilibrele macroeconomice

Fitch: Politica fiscală expansionistă a României va amplifica dezechilibrele macroeconomice
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2018

Politica fiscală expansionistă a României pare să continue după schimbarea primului ministru, iar aceasta va amplifica dezechilibrele macroeconomice, anticipează Fitch Rating, care avertizează că deficitul bugetar structural va face ca finanțele publice să fie mai vulnerabile la șocuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fitch menționează într-un comunicat că numirea Vioricăi Dăncilă în fruntea guvernului este a doua schimbare de premier în decurs de șapte luni, arată news.ro.

Programul de guvernare al premierul Dăncilă include propuneri de noi reduceri de taxe și creșteri ale salariului minim și ale pensiilor. Aceste măsuri includ majorarea salariului minim cu 100 de lei pe an până în 2020, creșteri anuale ale pensiilor din sectorul public, scutiri de taxe pentru medici din 2019 și eliminarea impozitării dividendelor. Programul reia totodată o propunere de reducere cu încă 1 punct procentual a TVA din ianuarie 2019, măsură care fusese suspendată de guvernul fostului premier, pentru respectarea țintelor fiscale. Aceste măsuri trebuie aprobate de Parlament, notează agenția de evaluare financiară.

Guvernul elvețian face apel către populație să fie lăsat să mai perceapă taxe pentru încă 15 ani CITEȘTE ȘI Guvernul elvețian face apel către populație să fie lăsat să mai perceapă taxe pentru încă 15 ani

”Politica fiscală prociclică a stimulat creșterea economică, dar a mărit riscul de supraîncălzire a economiei. Un stimulent fiscal puternic a contribuit la o creștere economică solidă, susținută de consum, de aproape 7% în 2017 – cea mai ridicată din UE. Cu o economie care funcționează peste capacitate, noile măsuri de relaxare fiscală riscă să amplifice și să crească dezechilibrele macroeconomice, au potențialul să amplifice presiunile inflaționiste, slăbind competitivitatea și adâncind deficitul de cont curent, proiectat să fie în medie de 3,4% din PIB în 2018-2019, față de 2,3% în 2016”, se arată în comunicatul agenției de evaluare financiară.

Banca Națională a României a majorat pe 7 februarie dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5%, după o altă majorare similară în ianuarie. Presiunile inflaționiste evoluează mai rapid decât se aștepta BNR, iar Fitch anticipează că banca centrală va crește dobânda de politică monetară cu alte 0,5 puncte procentuale în acest an, în condițiile în care inflația se va menține la nivelul superior al intervalului anticipat de BNR.

”Numirea lui Dăncilă a evitat perspectiva imediată a unor alegeri anticipate, dar nu a eliminat tensiunile politice, nemulțumirile publice față de planurile de reformă în justiție și apropierea, anul viitor, a alegerilor prezidențiale”, potrivit Fitch.

Agenția consideră că guvernul ar putea să fie înclinat să mențină politica fiscală relaxată, chiar dacă România țintește deficite bugetare sub plafonul de 3% din PIB prevăzut în tratatul de la Maatricht pentru următorii câțiva ani, iar acesta o este o ancoră de politică fiscală importantă. Acest fapt a fost evident în 2017, când guvernul a redus cheltuielile pentru investiții, pentru a respecta această țintă.

”Cu toate acestea, în lipsa unor propuneri de majorare a taxelor în programul de guvernare, în timp ce măsurile actuale de majorare a veniturilor depind de îmbunătățirea complianței fiscale (măsurile succesive de reducere a taaxelor au redus raportul între taxe și PIB al României la unul dintre cele mai reduse nivele din UE), riscurile unui derapaj fiscal au crescut”, se arată în comunicat.

Fitch prognozează în scenariul său de bază că creșterea economică a României va încetini la 3,8% în acest an și la 3,3% în 2019, ca urmare a încetinirii consumului populației și a înăspririi politicii monetare, precum și un impact  negativ asupra veniturilor bugetare.

Estimările Fitch sunt sub cele ale guvernului, iar agenția se așteaptă din acest motiv că deficitele bugetare din 2018 și 2019 vor fi peste limita de 3% din tratatul de la Maastricht, și anume de 3,4% în acest an și de 3,6% în 2019.

Fitch a confirmat în ianuarie ratingul României la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
rating