Geneva vrea să scadă taxele, pentru a concura la atractivitate fiscală Irlanda, Olanda și Marea Britanie

Geneva vrea să scadă taxele, pentru a concura la atractivitate fiscală Irlanda, Olanda și Marea Britanie
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2016

Geneva vrea să reducă impozitul pe profiturile companiilor la 13,5%, de la 24,2% în prezent, ceea ce ar propulsa-o pe locul al treilea între 26 de cantoane elvețiene în privința atractivității fiscale, în urma Zug și Zurich, și i-ar permite să concureze Irlanda, Olanda și Marea Britanie, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Când Uniunea Europeană a presat Elveția să elimine scutirile de taxe oferite companiilor străine, Geneva a avut cel mai mult de suferit. În prezent, cantonul unde își au sediile aproape 1.000 de multinaționale se va folosi de taxe pentru a-și crește atractivitatea, scrie News.ro.

Autoritățile din Geneva vor propune la sfârșitul lunii august reducerea impozitul pe profiturile companiilor la 13,49%, de la 24,2%, au spus trei persoane apropiate situației.

O perioadă interimară de cinci ani impozitul va fi ceva mai ridicat, de 13,79%, au spus sursele.

Cu toate că acest impozit ar fi cu 2,2 puncte procentuale peste media impozitului preferențial oferit multor companii străine, noul regim fiscal ar îmbunătăți poziția competitivă a orașului, potrivit Credit Suisse.

”Pot anticipa că Geneva va urca foarte mult în clasament. Companiile internaționale vor fi bucuroase să vadă o anumită predictibilitate, când va fi introdus noul impozit”, a spus Thierry Boitelle, avocat la firma Bonnard Lawson.

EXCLUSIV Guvernul schimbă CA-urile de la Eximbank, Imprimeria Națională, Fondul Român de Contragarantare și Fondul pentru IMM CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul schimbă CA-urile de la Eximbank, Imprimeria Națională, Fondul Român de Contragarantare și Fondul pentru IMM

Ca și restul Elveției, Geneva a fost afectată de francul puternic și temerile legate de cotele de imigrație, în timp ce eliminarea secretului bancar a lovit industria financiară.

Miza este mare pentru politicienii care vor să reducă fiscalitatea pentru a menține atractivitatea cantonului, unde multinaționale precum Procter & Gamble și până la  Mercuria Energy reunesc 76.000 de locuri de muncă și reprezintă 40% din economie.

”Este mama tuturor bătăliilor pentru noi. Nu ne permitem să o pierdem, pentru că sunt în pericol atractivitatea Genevei și economia care a fost modelată de generații”, a declarat Vincent Subilia, director adjunct pentru afaceri internaționale și arbitraj la Camera de Comerț, Industrie și Servicii din Geneva.

Cu un impozit pe profit de doar 13%, Geneva ar urca 13 locuri, devenind al treilea cel mai atractiv din cele 26 de cantoane elvețiene, fiind devansată doar de Zug și Zurich, potrivit unui studiu efectuat de Credit Suisse.

“Geneva și vestul Elveției vor fi mai atractive pentru firme, în special în comparație cu Franța. Reforma fiscală este o mare oportunitate pentru Geneva”, a spus Thomas Ruehl, director pentru cercetări regionale la Credit Suisse.

Franța, care se învecinează cu cantonul Genevei la sud, est și vest, are un impozit pe profiturile companiilor de 33,33%, potrivit datelor KPMG.

În Europa, impozite pe profit mai mici ca cel de 13% din Geneva ar fi în Irlanda, de 12,5%, și Munenegru, de 9%.

În acest fel, Geneva ar concura cu Irlanda, Olanda și Marea Britanie, ca jurisdicție fiscală ieftină și ar concura mai eficient cu Zurich.

Totuși, reforma fiscală nu va fi suficientă pentru redresarea Genevei, consideră avocatul Boitelle, care a subliniat necesitatea ca Elveția să rezolve problemele provocate de opțiunea votanților, la un referendum din 2014, pentru introducerea unor cote pentru migranții din UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
geneva