Încasările la buget au revenit pe creștere în februarie, cu un plus de 300 milioane de lei – surse guvernamentale

Încasările la buget au revenit pe creștere în februarie, cu un plus de 300 milioane de lei – surse guvernamentale
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 mar 2017

Veniturile colectate la buget în februarie sunt cu 300 milioane de lei mai ridicate față de cele din februarie anul trecut, conform datelor preliminare, au declarat surse guvernamentale. Datele pentru luna ianuarie, publicate recent, au arătat o scădere de peste 1 miliard de lei a veniturilor comparativ cu prima lună din 2016, chiar dacă s-a înregistrat surplus.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor, încasările din februarie anul trecut s-au situat la 15 miliarde de lei. Astfel, pentru primele două luni din acest an, totalul, cu 15,3 miliarde lei în februarie și 19,2 miliarde lei în ianuarie, s-ar situa la 34,5 miliarde de lei, cu aproximativ 900 de milioane de lei sub încasările de 35,4 miliarde de lei din ianuarie-februarie anul trecut.

Ionuț Dumitru după datele bugetare anunțate de Finanțe: Începutul este prost, lucrurile nu merg în direcția bună CITEȘTE ȘI Ionuț Dumitru după datele bugetare anunțate de Finanțe: Începutul este prost, lucrurile nu merg în direcția bună

"Premierul Sorin Grindeanu va avea vineri o întâlnire pe această temă cu conducerea Ministerului Finanțelor și cu cea a ANAF, în cadrul căreia vor fi analizate defalcat veniturile pe primele două luni”, au afirmat sursele citate.

Întâlnirea este premergătoare unei discuții pe care premierul Grindeanu o va avea săptămâna următoare la Bruxelles cu reprezentanți ai Comisiei Europene privind respectarea de către România a limitei de deficit bugetar admise la nivelul UE.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, veniturile bugetului general consolidat au scăzut cu 5,7% în ianuarie, față de ianuarie anul trecut, la 19,2 miliarde de lei, echivalentul a 2,4% din PIB, în contextul unui declin de aproape 25% la încasările din TVA. Execuția bugetului a consemnat un excedent de 3 miliarde lei, respectiv 0,37% din PIB, față de 4,7 miliarde lei, respectiv 0,62% din PIB, înregistrat la aceeași dată a anului 2016.

Profit.ro a scris vineri, citând surse oficiale, că încasările Fiscului din luna ianuarie sunt cu peste 1 miliard de lei mai mici față de prima lună a anului trecut.

Scăderea atât de puternică a veniturilor la buget în luna ianuarie a reprezentat un semnal de alarmă, chiar dacă economiștii afirmă că se pot trage concluzii pertinente doar dupa o perioadă mai lungă, de cel puțin trei luni.

O revenire a încasărilor în februarie ar putea fi influențată de mulți factori, inclusiv cu caracter excepțional, astfel că în lipsa unor cifre mai detaliate este greu de spus dacă încasările la buget din a doua lună a anului arată o stabilizare.

Astfel, încasările mai mari ar putea fi susținute de o revenire a colectărilor pe TVA, după declinul puternic din ianuarie, dar și de alți factori, cum ar fi sumele mai mari strânse de stat din impozitul pe venit și contribuții ca urmare a majorării salariului minim.

Îngrijorarea Comisiei Europene

România a primit o scrisoare formală din partea comisarilor europeni Valdis Dombrovskis și Pierre Moscovici, în contextul publicării de către Comisia Europeană a rapoartelor privind situația economică și socială din statele membre, în care executivul comunitar arată o preocupare despre o eventuală depășire a țintei de deficit pentru anul 2017, a anunțat marți Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finnațelor a asigurat, însă, că se va încadra într-un deficit de 3%.

Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis și Comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici, au trimis ministrului de Finanțe, Viorel Ștefan, o scrisoare în care avertizează că, potrivit datelor disponibile, deficitului ar urma să depășească 3% în 2017, ajungând la 3,6%, respectiv la 3,9% în 2018 și cer ca Executivul să anunțe măsuri clare pentru reducerea lui.

Bugetul pe 2017 al României este fundamentat pe o creștere economică de 5,2% și un deficit bugetar de 2,99%.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
ministerul finantelor
comisia europeana