Legea cu scutiri de taxe și TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine a trecut de Senat. Suspiciuni de legături cu Belina

Legea cu scutiri de taxe și TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine a trecut de Senat. Suspiciuni de legături cu Belina
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2017

Proiectul care prevede scutiri de taxe și TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine, amplasate pe insule și suprafețe rezultate din modificări naturale ale teritoriului ori amenajări hidrotehnice, a primit undă verde din partea plenului Senatului. Proiectul fusese avizat negativ de două comisii pe motiv că are legătură cu insula Belina, subiect al unui dosar în care sunt anchetați de DNA doi foști miniștri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inițiativa legislativă aparține senatorului PSD Șerban Nicolae, care a depus-o a doua oară la Parlament, și modifică sistemul de facilități fiscale, cu argumentul că va crea un cadru legal stimulativ pentru dezvoltarea unor activități economice pe anumite terenuri, cu specific aparte.

Anterior, fostul președinte Traian Băsescu, care deține președinția comisiei pentru dezvoltare economică din Senat, i-a convins pe colegii săi din comisie să avizeze negativ proiectul de lege, afirmând că ar avea legătură cu insula Belina.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

"Este clar că aici a fost trafic de influență, pentru că a venit coroborat și cu un proiect de lege depus de Șerban Nicolae în Parlament, pe care l-am respins eu la comisie, prin care pe aceste insulițe din Dunăre și grinduri care se formează facem cazinouri, jocuri de noroc, activități economice, scutite de taxe. Deci, este clar că a fost un trafic de influență, nu are nimic în comun cu abuzul în serviciu, iar materia nu este de discutat de procurori în această fază, ci în contencios administrativ", afirma Băsescu legat de cazul Belina, potrivit Agerpres.

Dragnea confirmă informația Profit.ro privind înghețarea și anul viitor a angajărilor: Este o măsură bună! CITEȘTE ȘI Dragnea confirmă informația Profit.ro privind înghețarea și anul viitor a angajărilor: Este o măsură bună!

Senatorii PSD din comisia de buget au aprobat însă proiectul lui Șerban Nicolae

Prin votul a 4 senatori din comisia de buget a Senatului, proiectul respectiv a primit un raport pozitiv, cu recomandarea de a fi aprobat și de către plenul Senatului.

Nicolae Șerban a arătat, în cadrul comisiei, că tot ce își dorește este ca pe insule dunărene, precum Șimian, să poată acosta nave de croaziere cu turiști străini, care să aducă venituri din terenuri ”care nu produc nimic sau sunt chiar o infecție”.

”Pentru a convinge însă investitorii privați să bage bani în astfel de facilități de cazare sau alimentație publică, e nevoie de facilități și stimulente financiare”, a arătat senatorul social-democrat.

Senatorul PSD a invocat, în context, chiar domeniul La Cetate al poetului Mircea Dinescu, unde turiștii care fac croaziere pe Dunăre se opresc.

Dacă nu o amână Guvernul din nou, Legea falimentului personal va fi aplicată din ianuarie CITEȘTE ȘI Dacă nu o amână Guvernul din nou, Legea falimentului personal va fi aplicată din ianuarie

Potrivit proiectului, prezentat pe larg de Profit.ro, facilitățile privesc zona bazinelor hidrologice s-au format suprafețe de uscat fie prin efectul acțiunii naturale a apei și solului (depuneri de aluviuni, alunecări de teren, viituri), fie prin efectul unor lucrări de amenajări hidrotehnice (îndiguiri, baraje, lacuri de acumulare, desecări, devieri și sistematizări de cursuri de apă).

Principala țintă a proiectului o reprezintă activitățile de producție de energie regenerabilă, dar mai ales cele legate de turism, agrement, alimentație publică, comerț, jocuri de noroc, precum și serviciile conexe acestora. Inițiativa legislativă propune ca terenurile din categoria menționată, pe care se vor desfășura activitățile economice respective, să fie scutite de impozitul și taxa pe teren.

Totodată, pentru construcțiile și activitățile economice realizate pe aceste terenuri, taxele și impozitele locale calculate și datorate potrivit dispozițiilor Codului Fiscal ar urma să fie reduse cu 50%.

Toate activitățile economice vor fi scutite, de asemenea, de aplicarea regimului TVA.

Pentru jocurile de noroc, toate taxele și impozitele specifice acestui tip de activitate ar urma să fie reduse cu 50%. De asemenea, barurile și cluburile de noapte, discotecile și cazinourile, inclusiv firmele care realizează venituri din astfel de activități în baza unui contract de asociere, în cazul cărora impozitul pe profit este mai mic de 5% din veniturile respective, nu vor mai fi obligate la plata acestui impozit.

Statul îi ține pe medici la muncă, invocând lipsa de personal: vârsta de pensionare le-a fost majorată la 67 de ani CITEȘTE ȘI Statul îi ține pe medici la muncă, invocând lipsa de personal: vârsta de pensionare le-a fost majorată la 67 de ani

Dosarul DNA privind insula și lacul Belina a dus la demisia a doi miniștri: Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării, acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu, și, în același dosar, Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, acuzată de complicitate, în calitate de fost ministru al Mediului în Guvernul Ponta.

Dosarul vizează trecerea, considerată ilegală, în 2013, a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării,  din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Fostul premier Victor Ponta a afirmat, într-un interviu pentru Hotnews, că, în perioada în care era prim-ministru, liderul PSD Liviu Dragnea i-a solicitat să treacă Lacul Belina în proprietatea Consiliului Județean Teleorman, precizând că nu a știut că lacul a ajuns în proprietatea firmei Tel Drum și că acest lucru l-a aflat din presă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
proiect
lege
cazino
club
restaurant
magazine
scutire
taxe
impozite
tva
insule
grind