Ministerul pentru Mediul de Afaceri lucrează la un draft pentru Legea lobby-ului

Ministerul pentru Mediul de Afaceri lucrează la un draft pentru Legea lobby-ului
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 14 dec 2017

Ministerul pentru Mediul de Afaceri lucrează la un draft de proiect pentru o lege a lobby-ului, care ar putea fi finalizat în prima perioadă a anului următor, a anunțat Darius Vodă, director adjunct în minister. O astfel de lege este prevăzută în Programul de guvernare și cerută de mulți ani de mediul de afaceri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Suntem conștienți că mediul de afaceri dorește Legea lobbyului și o așteaptă. Administrația publică dorește și ea să facă această Lege a lobbyului. În prezent, în Programul de guvernare apare, la partea de politici pentru mediul de afaceri, un punct separat pentru Legea lobbyului. Este pentru anul următor. Noi, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, împreună cu Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social, am încercat să conturăm și să venim cu un draft de proiect care, cel mai probabil în prima perioadă a anului următor, va avea o variantă cât de cât finală", a spus directorul, la o conferință având ca temă Legea lobby-ului, organizată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, împreună cu revista DeBizz.

Începând din 2000 au fost depuse în Parlament mai multe inițiative legislative, unele dintre acestea fiind respinse sau clasate. În prezent, în Parlament sunt  două inițiative legislative în acest sens, din 2010, respectiv 2011.

Legea lobby-ului a rămas la stadiul registrului de transparență a intereselor, opțional pentru companii. Proiectul, discutat de doi ani, trebuia finalizat în iunie CITEȘTE ȘI Legea lobby-ului a rămas la stadiul registrului de transparență a intereselor, opțional pentru companii. Proiectul, discutat de doi ani, trebuia finalizat în iunie

"Draftul este încă la nivel de idee. Vom vedea exact, după ce vom consulta și partenerii noștri sociali, cum va arăta această variantă în final", a spus Vodă.

Legea lobby-ului este un punct în Programul de guvernare și va fi realizat, a asigurat directorul din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, fără a înainta un termen exact.

"Sunt mai multe idei în acest moment. Este punct din programul de guvernare și cu siguranță este nevoie de o Lege a lobbyului. Colectăm încă informații, studiem și la nivel european ... Registrul de lobby de la Bruxelles ... vedem care este varianta optimă și ce ar trebui. Nu aș putea să vă dau un termen, dar, cu siguranță, fiind în programul de guvernare, cu siguranță se va realiza. Un termen este greu de dat, având în vedere că pe Legea prevenirii am stat în discuții cu mediul de afaceri 4 luni", a declarat Darius Vodă, întrebat de Profit.ro despre un termen mai clar pentru draftul Legii lobby-ului.

Profit.ro a scris, la finele lunii octombrie, că Legea lobby-ului, care, conform programului de guvernare, trebuia finalizată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri încă din luna iunie, nu a ajuns nici măcar la nivel de draft. Deocamdată Guvernul nu are în vedere decât înființarea unui Registru unic de transparență a intereselor, propunere care a fost discutată cu mediul de afaceri încă din 2015.

DOCUMENT Dragnea mai vrea o întâlnire cu Trump. PSD a plătit în acest scop 100.000 de dolari unei firme de lobby din Washington CITEȘTE ȘI DOCUMENT Dragnea mai vrea o întâlnire cu Trump. PSD a plătit în acest scop 100.000 de dolari unei firme de lobby din Washington

Profit.ro a relatat, încă de la finele anului 2015, că Guvernul și oamenii de afaceri au început redactarea primului proiect din legislația internă care va reglementa lobby-ul, căutând ca termenii să fie exact definiți astfel încât activitatea să nu fie interpretată, la limită, drept trafic de influență.

Guvernul actual consideră, însă, la rândul său, asemenea Cabinetelor precedente,că proiectele actuale privind activitatea de lobby din Parlament, unul inițiat chiar de un deputat PSD și ministru al Economiei, Constantin Niță, dezincriminează traficul de influență.

viewscnt
Afla mai multe despre
lobby
legea lobbyului
ministerul pentru mediul de afaceri