Paradise Papers: Lewis Hamilton s-a folosit de societăți din paradisuri fiscale pentru a nu plăti TVA pe avionul său

Paradise Papers: Lewis Hamilton s-a folosit de societăți din paradisuri fiscale pentru a nu plăti TVA pe avionul său
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2017

Numele pilotului de Formula 1 Lewis Hamilton, cvadruplu campion mondial, apare în Paradise Papers, o investigație a unui grup de instituții mass-media internaționale cu privire la societăți offshore folosite pentru evaziune fiscală, ce continuă ancheta Panama Papers, informează lequipe.fr.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Hamilton și-a cumpărat și avion în valoare de 22 de milioane de euro și s-a folosit de societăți din regiuni cu regimuri fiscale avantajoase, pentru a nu plăti TVA în valoare de 3,7 milioane de euro. Avionul aparție unei firme cu sediul în Insulele Virgine, care a închiriat jetul unei alte societăți, cu sediul în Insula Man, iar această companiei l-a subînchiriat, la rândul ei, unei firme din Insula Guernesey. Potrivit realizatorilor emisiunii Cash Investigation de la postul France 2, toate societățile în cauză îi aparțin pilotului britanic, scrie News.ro.

Exploatarea unui avion în scopuri comericiale permite companiei proprietare să nu plătească TVA, regulă care nu s-ar fi aplicat în cazul în care Hamilton ar fi cumpărat avionul pe persoană fizică și l-ar fi folosit în scopuri recreative.

Peste 100.000 de angajați ai firmelor în insolvență, expuși la tăierea salariilor nete după schimbarea Codului fiscal CITEȘTE ȘI Peste 100.000 de angajați ai firmelor în insolvență, expuși la tăierea salariilor nete după schimbarea Codului fiscal

Contactați de jurnaliștii francezi, avocații pilotului au afirmat că "este pefect legal ca o persoană impozabilă să aleagă locația în locul cumpărării, pentru a nu plăti TVA, scopul principal fiind de a obține un avantaj fiscal".

Paradise Papers conține fișiere din arhivele a două companii ce se ocupă cu servicii pentru afaceri de tip offshore în insulele Bermuda, respectiv Singapore, precum și documente din 19 registre ale companiilor din jurisdicții ce deservesc economia subterană a lumii. Arhiva a fost obținută de ziarul german Süddeutsche Zeitung. S-au alăturat demersului jurnalistic International Consortium of Investigative Journalists și alți 380 de jurnaliști din 67 de țări, printre care și RISE Project.

Investigația jurnalistică vizează peste 13 milioane de documente indicând legături dintre Rusia și miliardari din anturajul președintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaților primului ministru Canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar și ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume, scrie Rise Project.

Ancheta Pradise Papers arată că Apple, Nike, Uber, dar și alte companii globale încearcă să evite plata taxelor prin tot felul de artificii.

viewscnt
Afla mai multe despre
paradise papers: lewis hamilton
formula 1