Sancțiunile ANAF ar putea fi anulate dacă inspectorii fiscali nu acordă firmelor timp și consiliere pentru a remedia neregulile

Sancțiunile ANAF ar putea fi anulate dacă inspectorii fiscali nu acordă firmelor timp și consiliere pentru a remedia neregulile

Sursa foto ANAF

Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 29 iun 2016

Inspectorii ANAF vor fi obligați să asigure firmelor nu doar posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere cu privire la faptele constatate de aceștia, ci să ofere și consiliere în remedierea eventualelor nereguli. În lipsa acestei consilieri și a unei termen de remediere, de maximum 10 zile, sancțiunile dispuse vor fi anulate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Conform legislației actuale, înaintea unei decizii în cazul unui control, organul fiscal este obligat să asigure posibilitatea exprimării punctului de vedere cu privire la faptele și împrejurările relevante în luarea deciziei.

Mai mult, excepția lipsei audierii poate fi invocată de contribuabil în formularea contestației cu privire la sancțiunea dispusă de inspectorul ANAF.

Un proiect de lege intrat recent în discuția Parlamentului, propune ca pe, lângă audiere, inspectorii fiscali să ofere firmelor și consiliere în vederea remedierii neregulilor constatate cu prilejul diverselor controale.

“Colectarea taxelor și impozitelor la bugetul general consolidat, de către organele fiscale, trebuie să se facă urmând principiul preventiv, nu punitiv. Toate autoritățile statului trebuie să aibă un rol de consiliere și de ajutor, nu să pună piedici pentru fiecare antreprenor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit acesteia, rolul preventiv, de consiliere, al organelor fiscale este prezent în legislația mai multor state europene.

Amenzi triplate marilor magazine pentru vânzarea alimentelor expirate – proiect CITEȘTE ȘI Amenzi triplate marilor magazine pentru vânzarea alimentelor expirate – proiect

Proiectul de lege propune ca în Codul de Procedură Fiscală să fie introdus un nou articol, privind “dreptul de consiliere (îndrumare)”.

Articolul stabilește că “organele fiscale au obligația ca, de la derularea inspecției fiscale și până la aplicarea sancțiunii, să consilieze contribuabilii în vederea remedierii aspectelor neconforme”.

În scopul realizării consilierii, organul de control va încheia un proces verbal, în care vor trebuie menționate aspectele neconforme și stabilite “termene de remediere”.

După întocmirea procesului verbal, controlul va fi reluat într-un interval de timp ce nu poate fi mai mic de 10 zile.

“Sancțiunile și oricare alte dispoziții obligatorii înscrise în actul de control sunt nule de drept dacă s-au dispus fără întocmirea procesului  verbal prealabil, cu acordarea termenului de remediere”, propune inițiativa legislativă.

Vor fi scutite, însă, de la procedura consilierii organele fiscale care pot efectua un control inopinat precum și situațiile în care sunt sesizate sau constatate fapte flagrante. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
inspectori
fisc
consiliere
timp
remediere
nereguli
proiect
parlament