Sindicat, după discuții cu miniștri: Guvernul s-a răzgândit, contribuțiile nu vor mai fi transferate total către angajat, ci parțial: Legea va prevedea imperativ că angajatorii sunt obligați să crească cu 20% nivelul salariilor brute

Sindicat, după discuții cu miniștri: Guvernul s-a răzgândit, contribuțiile nu vor mai fi transferate total către angajat, ci parțial: Legea va prevedea imperativ că angajatorii sunt obligați să crească cu 20% nivelul salariilor brute
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2017

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anunțat, miercuri, la finalul întâlnirii pe care sindicaliștii au avut-o la Palatul Victoria cu vicepremierul Marcel Ciolacu și cu miniștrii Muncii, Sănătății, Finanțelor și Justiției, că Guvernul s-a răzgândit în ceea ce privește transferul contribuțiilor către angajat, astfel că acestea nu se vor mai face complet, ci parțial. Calculele sindicaliștilor arată însă că măsura va avea în continuare impact asupra salariilor nete astfel că, până când nu vor primi un draft de lege, nu renunță la proteste.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

”Se dorește transferarea unor părți de contribuții de la angajator la angajat, conform celor discutate. Rămâne să le vedem efectiv în următoarele zile într-un document oficial. Ceea ce s-a specificat este că fondurile speciale - șomaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare al salariilor, concedii medicale, inclusiv obligațiile angajatorului pentru condiții de muncă deosebite și speciale - vor rămâne în continuare în sarcina angajatorului. Deci, din totalul obligațiilor sale vor fi transferate aproximativ numai 20% din cele 22,7 contribuții pentru condiții normale sau se adaugă 5 puncte procentuale pentru deosebite și 10 puncte procentuale pentru speciale”, a afirmat Hossu, citat de news.ro.

În același timp,liderul sindicall a arătat că, potrivit precizărilor primite de la ministrul Justiției, „fără să se prejudicieze problema dreptului de proprietate, legea va prevedea în mod expres și imperativ faptul că angajatorii sunt obligați să crească cu 20% nivelul salariilor brute la care se vor aplica noile contribuții sociale de 35% pentru angajat și la restul cele 10% impozit pe salariu”.

Sinteza modificărilor fiscale pregătite de Guvern: facilități promise, dar compensate prin creșteri de taxe. Intervenție în sectorul bancar CITEȘTE ȘI Sinteza modificărilor fiscale pregătite de Guvern: facilități promise, dar compensate prin creșteri de taxe. Intervenție în sectorul bancar

În condițiile respective cresc salariile nete și în sectorul economic privat, mixt sau de stat cu aproximativ 8% în structura dată, a mai susținut liderul sindical.

„În același timp s-a convenit - cel puțin aparent, e convenit cu sectorul bugetar - că, de fapt, creșterea de 25% prevăzută pentru 1 ianuarie 2018 include și transferul de taxe sociale. Deci, practic, sectorul bugetar va vedea majorarea de 25%, din care se vor scădea taxele sociale - 20% pentru angajator, deci vor avea o creștere pe net de aproximativ 5%. Problema noastră era, pe de o parte, că era prea mică la sectorul bugetar, dar că, în același timp, era o creșetere negativă pe net nu pe brut. A rămas să se studieze impactul legat de repartizarea pe brut în salarii a noilor creșteri pentru că ne vom apropia foarte mult ca salarii brute care se raportează la nivelul statistcii europene de salariile din Grecia, Portugalia, ceea ce va crea o imagine relativ defavorabilă, deși pe net creșterile nu sunt la nivelul respectiv”, a adăugat Hossu.

La rândul său, președintele BNS, Dumitru Costin, a spus că nu va mai face nicio declarație publică fără să aibă în față un document asumat public de Guvernul Tudose, precizând că i-a întrebat pe reprezentanții Executivului despre asumarea unui eventual eșec al transferului contribuțiilor în sarcina angajaților. El a afirmat că așteaptă un răspuns public în acest sens.

Fiscul românesc pune tunurile pe șefii NATO. Le pregătește formulare pentru taxe și impozite CITEȘTE ȘI Fiscul românesc pune tunurile pe șefii NATO. Le pregătește formulare pentru taxe și impozite

”În situația unui eșec al unui astfel de demers, ca și consecințe, cine își va asuma din punct de vedere politic consecințele și cine va plăti pentru asta? Ce am mai avut astăzi ca și certitudine este teza conform căreia, odată cu apariția acestui nou mecanism, prin care doar salariatul va fi cel care va contribui la pensii și la sănătate, vor crește încasările Ministerului de Finanțe la bugetul asigurărilor sociale. În traducere liberă, asta înseamnă că, odată cu mutarea contribuțiilor în brut, crește brutul și acel procent aplicat cumulat - pensie plus sănătate, ca și contribuție, aplicat la brutul majorat cu mutarea contribuțiilor, va genera mai multe venituri”, a spus Costin.

Liderul sindical a arătat că a luat act de faptul că de la 1 ianuarie este propusă printre altele, în afara mutărilor de contribuții, și o creștere a nivelului de contribuții pe care le va plăti fiecare salariat.

„Noi am spus asta, în urmă cu două zile, am fost luați în bâză. Aștept acum să văd în scris cum vor crește veniturile la bugetul asigurărilor sociale”, a mai spus liderul BNS.

viewscnt
Afla mai multe despre
contributii
asigurari
firme