VIDEO Curtea Supremă a SUA a decis ca tribul nativ Yakama din Washington să fie scutit de taxă pe carburanți, în baza tratatului din 1855 prin care indienii și-au cedat teritoriul Guvernului american

VIDEO Curtea Supremă a SUA a decis ca tribul nativ Yakama din Washington să fie scutit de taxă pe carburanți, în baza tratatului din 1855 prin care indienii și-au cedat teritoriul Guvernului american

Agenții de securitate ai Curții Supreme a SUA nu i-au permis președintelui comunității Yakama, JoDe Goudy, să asiste la o audiere a Curții îmbrăcat în ținuta tradițională a tribului său.

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 mar 2019

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis că prevederile tratatului încheiat în 1855 de către Guvernul american cu tribul nativ suveran Yakama din statul Washington, în baza căruia indienii și-au cedat autorităților federale, în anumite condiții și contra unor beneficii, o bună parte din teritoriul pe care îl controlau, conferă comunității tribale dreptul de a fi scutită de o taxă pe carburanți percepută de statul Washington.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia Curții a fost la limită, 5 dintre cei 9 judecători pronunțându-se în favoarea Yakama, iar ceilalți 4 împotrivă. Procesul a fost intentat în 2013 de către o mică benzinărie cu acționariat nativ de pe teritoriul rezervației indiene Yakama din Washington, după ce Departamentul pentru Licențe al statului i-a pretins să plătească din urmă taxe în valoare de 3,6 milioane dolari.

Statul Washington taxează, potrivit legislației locale, benzina și motorina aduse angro din alte state ale SUA "cu mijloace de transport terestru" cu aproape 50 cenți/galon (circa 13 cenți pe litru).

Germania vrea să înființeze un fond de stat care să protejeze companiile majore de preluările din China CITEȘTE ȘI Germania vrea să înființeze un fond de stat care să protejeze companiile majore de preluările din China

Încă din 1830, Curtea Supremă a statuat ca practică federală unitară a instanțelor americane că, în litigiile care implică tratate încheiate de Guvernul federal cu triburi native suverane, prevederile tratatelor trebuie interpretate "așa cum membrii triburilor le-ar fi înțeles la momentul încheierii tratatelor respective"

În cazul de față, benzinăria Cougar Den din orașul White Swan din Washington, deținută de nativul Yakama Kip Ramsay, a invocat articolul 3 al Tratatului din 1855, care prevede, printre altele, că indienii au dreptul, "(...) în comun cu cetățenii Statelor Unite, de a călători pe toate drumurile publice".

Opinia majoritară a Curții, bazată și pe mai multe precedente, a fost că, la momentul încheierii tratatului, nativii Yakama înțelegeau prevederea respectivă ca "acordându-le dreptul de a călători pe toate drumurile publice fără a li se impune nici o taxă sau tarif în legătură cu exercitarea acestui drept în activitatea de transport al bunurilor tribale".

Administratorul judiciar al ELCEN insistă pentru plata subvenției la energia termică, susținând că bucureștenii ar risca să rămână fără apă caldă din cauza Primăriei Capitalei CITEȘTE ȘI Administratorul judiciar al ELCEN insistă pentru plata subvenției la energia termică, susținând că bucureștenii ar risca să rămână fără apă caldă din cauza Primăriei Capitalei

"Jurisprudența indică faptul că negocierile în vederea încheierii tratatului și declarațiile făcute de reprezentanții SUA națiunii Yakama i-ar fi făcut pe aceștia din urmă să înțeleagă că protecția acordată de tratat dreptului de a călători pe drumurile publice includea dreptul de a călători transportând bunuri în scopuri comerciale. A impune o taxă pe deplasarea cu anumite bunuri (taxa aplicându-se pe carburanții aduși cu "mijloace de transport terestru", respectiv autocisterne – n.r.) îngreunează deplasarea. Iar dreptul la deplasarea pe drumuri publice fără astfel de poveri este exact ceea ce garantează tratatul", se arată în decizia Curții Supreme.

Aceasta dă ca exemplu un precedent în care un tribunal american a decis că membrii tribului Yakama trebuie să fie scutiți de obligația de obține contra unei taxe de licență permise de pescuit de la autoritățile statului Washington, aplicată tuturor celorlalți locuitori ai statului, întrucât tratatul din 1855 le garantează indienilor dreptul de a pescui pe teritoriul pe care l-au cedat SUA.

În decizie este citat chiar Isaac Stevens, guvernatorul teritoriului Washington, cel care a negociat cu șefii de trib Yakama tratatul de la 1855, care le-ar fi explicat atunci acestora că, în baza tratatului, "vi se va permite să mergeți pe drumuri, să vă duceți în piețe mărfurile, caii și vitele".

Cutremur ”moderat” de magnitudinea 5,5 în sud-vestul Turciei, fără victime CITEȘTE ȘI Cutremur ”moderat” de magnitudinea 5,5 în sud-vestul Turciei, fără victime

În schimb, cei 4 judecători care au făcut opinie separată au susținut că prevederile respective ale tratatului nu le garantează nativilor Yakama decât egalitatea în drepturi și obligații cu cetățenii Statelor Unite, inclusiv în privința impunerilor fiscale.

În octombrie anul trecut, Curtea Supremă a audiat ambele părți în proces. Președintele comunității Yakama, JoDe Goudy, a vrut să participe la audieri îmbrăcat în ținuta tradițională a tribului, însă i s-a atras atenția că nu poate intra în sala de audieri cu "coroana" specifică de pene pe cap, întrucât apariția sa ar putea influența deliberările Curții. Goudy s-a conformat și a părăsit incinta. Dialogul șefului Yakama cu agentul de securitate al Curții Supreme poate fi urmărit în videoclipul de mai jos.

În 1855, națiunea Yakama a cedat Guvernului federal al SUA un teritoriu în suprafață de aproape 5 milioane de hectare contra sumei de 200.000 dolari (mai puțin de 6 milioane dolari la puterea de cumpărare de anul trecut, după o inflație de 2.786,29% între 1855 și 2018, ceea ce înseamnă un preț ușor mai mare de 1 dolar/hectar), plus alte beneficii, cum ar fi construirea de școli și spitale în rezervație, la care membrii tribului să fie tratați gratuit. Însă suma respectivă nu reprezenta o plată cash a Guvernului către comunitatea Yakama, ci alocări bugetare ale statului care urmau să fie efectuate în folosul acesteia. 

VIDEO Curtea Supremă a SUA a decis ca tribul nativ Yakama din Washington să fie scutit de taxă pe carburanți, în baza tratatului din 1855 prin care indienii și-au cedat teritoriul Guvernului american
VIDEO Curtea Supremă a SUA a decis ca tribul nativ Yakama din Washington să fie scutit de taxă pe carburanți, în baza tratatului din 1855 prin care indienii și-au cedat teritoriul Guvernului american
Extras din Tratatul din 1855

Extras din Tratatul din 1855

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa pe carburanti
acciza carburanti
fiscalitate carburanti
taxa benzina
taxa motorina
pret benzina
pret motorina
carburanti fara taxe
carburanti scutiti de taxe
curtea suprema a sua
triburi native americane
rezervatii indieni sua