EXCLUSIV Președintele ASF anunță la PROFIT NEWS TV: Pregătim o structură care va gestiona zona criptoactivelor

EXCLUSIV Președintele ASF anunță la PROFIT NEWS TV: Pregătim o structură care va gestiona zona criptoactivelor
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 17 iul 2024

Autoritatea de Supraveghere Financiară lucrează la un memorandum prin care Guvernul să îi permită asamblarea inclusiv a unei structuri care va gestiona zona criptoactivelor, a anunțat, la emisiunea Academia de Guvernanță de la PROFIT NEWS TV, organizată în parteneriat cu Envisia - Boards of Elites, prima școală de afaceri din Europa Centrală și de Est, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF),  Alexandru Petrescu.

"Chiar la acest moment lucrăm la un memorandum prin care Guvernul să ne permită asamblarea unor structuri care să deservească aceste principii la care și ASF va fi un aderant.

Urmărește-ne și pe Google News
După ce a pierdut poziții la cel mai ieftin internet, România continuă să cadă și la viteză, cedând locul Ungariei CITEȘTE ȘI După ce a pierdut poziții la cel mai ieftin internet, România continuă să cadă și la viteză, cedând locul Ungariei
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Aici mă refer la o structură care în mod special să evalueze elementele de finanțare verde ale fiecărui subiect de reglementare pe Digital Operation Resiliance (DORA). Vom avea o structură în care vom evalua, din perspectiva securității cibernetice, nivelul de reziliență al sistemelor digitale și, mai mult decât atât, asamblăm și o structură ce va gestiona zona criptoactivelor, obligație ce rezultă din transpunerea unor directive la nivel european.

Și aici lucrăm foarte aproape cu ESMA, care este autoritatea europeană pentru piețe de capital, și suntem la momentul în care gândim o partajare a atribuțiilor pe organismele naționale, dar și pe cele centrale”, spune președintele ASF. 

FOTO Sardeluța marinată, un nou produs românesc recunoscut și protejat în Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI FOTO Sardeluța marinată, un nou produs românesc recunoscut și protejat în Uniunea Europeană

În urmă cu exact un an, Regulamentul (UE) 2023/1114 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele criptoactivelor (MiCA) a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE. Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat atunci că a inițiat discuții la nivel tehnic cu Banca Națională a României și cu alte autorități în vederea realizării pașilor premergători pregătirii aplicării acestei legislații.

Regulamentul MiCA, care urmează să se aplice efectiv începând cu data de 30 decembrie 2024, va proteja investitorii, prin creșterea transparenței și prin punerea în aplicare a unui cadru cuprinzător pentru emitenții și furnizorii de servicii de criptoactive. Pentru punerea în aplicare a acestui Regulament este necesară elaborarea unui act normativ care să stabilească autoritățile competente la nivel național și alocarea atribuțiilor/responsabilităților din perspectiva diferitelor categorii de criptoactive, ținându-se seama, totodată, și de implicarea și de competențele autorităților europene de supraveghere a piețelor financiare bancare și nebancare (EBA, ESMA, BCE).

Wizz Air anunță - Asistentul virtual Amelia vă va suna pe telefon la întârzierea zborului CITEȘTE ȘI Wizz Air anunță - Asistentul virtual Amelia vă va suna pe telefon la întârzierea zborului

Anterior, ASF a atras atenția că unele criptomonede sunt extrem de riscante și speculative, iar cei care cumpără sau dețin astfel de produse riscă să își piardă toți banii investiți, aceștia nu beneficiază de protecția și garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate.

”ASF reamintește consumatorilor faptul că unele criptoactive sunt extrem de riscante și speculative, astfel încât consumatorii trebuie să fie atenți la riscurile ridicate existente în cazul cumpărării sau deținerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toți banii investiți. Criptoactivele se prezintă sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, așa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare. În acest context, avertizăm consumatorii români că, în cazul tranzacționării de criptoactive, aceștia nu beneficiază de protecția și garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate”, precizează instituția. 

VIDEO&FOTO A fost deschisă integral prima centură rutieră din acest an CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO A fost deschisă integral prima centură rutieră din acest an

În primăvara acestui an, unul dintre consilierii guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Eugen Rădulescu, fost director al Direcției de stabilitate financiară din Banca Națională, a criticat instrumentul criptomonedelor, reclamând volatilitatea bitcoin după ce „maeștrii păpușari care au manevrat toată afacerea” au obținut aprobarea ca un număr de fonduri de investiții ETF spot să urmărească bitcoin.

Și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat că Bitcoin nu este reglementat de către nimeni, este o reacție chiar de neîncredere față de băncile centrale. ”Nu este reglementat, nu are garanțiile statului. Nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ”, a spus guvernatorul BNR.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexandru petrescu
asf