Un investitor olandez care vine în România va avea resurse ieftine și va găsi ușor angajați calificați, dar aceștia vor fi lipsiți de inițiativă și vor aștepta să li se spună ce să facă. În România, ștampila este importantă, legea e în continuă schimbare, iar salariile mici sunt impozitate cam ca în Olanda, sunt datele primite de investitori într-un ghid oficial aflat în posesia Profit.ro.
RA-APPS spera să încaseze anul trecut 32,7 milioane de euro din vânzarea imobilelor aflate în administrarea sa și pe care urma să le scoată la licitație. Dar deși a vândut un hotel la peste 2 milioane de euro, Regia nu a atins nici măcar un sfert din obiectivul propus, astfel încât sumele încasate din imobile vândute au fost cu mult sub cele din 2015.
Dincolo de majorări salariale și eliminări de taxe, parlamentarii au mai avut în 2016 și alte preocupări legislative, pregătite să fie aprobate în acest an, unele absolut originale. Și-au propus să aibă propria armată, să construiască un panteon de 20 milioane euro, să ierte infractorii de închisoare dacă aceștia regretă sincer, să ierte de taxe cazinouri, să primească poziții înalte după mandat și să oblige firmele să asigure internet gratuit clienților.
România va avea un spațiu fiscal foarte restrâns pentru adoptarea unor măsuri importante anul viitor, după o relaxare fiscală fără precedent în 2016. Pentru a menține limita de deficit la 3% în 2017, Guvernul va trebui să adopte măsuri de compensare, se arată într-o analiză a grupului Erste, care prevede un avertisment al Comisiei Europene pentru deficit excesiv în 2018.
Hotelul Triumf, unul din cele mai valoroase active ale RA-APPS, dar pentru care nu se găsesc cumpărători la prețul cerut, a fost transferat astăzi Ministerului de Externe, pentru un nou sediu. Guvernul hotărâse ca hotelul să fie noul sediu al DNA și al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).