Guvernul a renunțat la intenția de a obliga furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin telefonia mobilă, să verse 1% din încasările lunare la Fondul Cinematografic, prin care sunt subvenționate filmele românești, după ce Profit.ro a dezvăluit această intenție. Ordonanța a fost aprobată astăzi de Executiv, dar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a precizat că actul nu mai prevede impunerea unei taxe pentru operatorii de telefonie.
Salariile bugetarilor vor crește în etape până în 2022, iar raportul dintre remunerația minimă și cea maximă va fi de 1 la 13, cu sporuri în limita a 30%. Cel mai mic salariu va fi 1.625 lei, iar salariul cel mai mare va fi 21.540 lei. Salariile demnitarilor de rang înalt vor fi înghețate, cel al prim-ministrului urmând însă să fie tăiat cu 300 de lei. Cât vor primi medicii, profesorii, judecătorii.
Guvernul se opune ideii ca publicitatea la jocurile de noroc să fie limitată la interiorul sălilor autorizate, fără să mai apară nici la radio și TV, argumentând că interdicția ar fi discriminatorie pentru operatorii clasici comparativ cu cei online, ar alunga investiții anuale de zeci de milioane de euro și ar reduce din veniturile la buget, inclusiv din cele ale posturilor publice de radio și televiziune.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care lucrează într-o clădire cu risc seismic ridicat, se va muta într-un spațiu al Palatului Parlamentului, pentru a scăpa de efectele unui eventual cutremur puternic.
Salariul minim brut va fi înghețat anul viitor la 1.250 lei sau va crește cu cel mult 10-20%, la 1.375 lei sau 1.500 lei, sunt scenariile avute în vedere de Guvern la elaborarea noii Legi a salarizării bugetarilor. Evoluția salariului minim are însă impact și asupra firmelor și angajaților din sectorul privat. Cum vrea Guvernul să îi motiveze pe angajați să își caute un post mai bine plătit.