Autoritățile turce au revenit asupra deciziei de a interzice importul de deșeuri de plastic din Europa

Autoritățile turce au revenit asupra deciziei de a interzice importul de deșeuri de plastic din Europa
scris 28 iul 2021

Turcia a ridicat un embargou, introdus în urmă cu doar câteva luni, privind importul anumitor tipuri de deșeuri de plastic, ceea ce a determinat organizațiile de mediu să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului pentru terenurile arabile, aer și apă, în principala destinație pentru deșeurile Europei, transmite Bloomberg.

Potrivit unui decret publicat luna aceasta, după un lobby intens exercitat de grupurile din industria de reciclare, autoritățile de la Ankara au relaxat restricțiile pe care le-au introdus în luna mai cu privire la polietilenă, una dintre cele mai utilizate materiale plastice din lume, scrie Agerpres.

După mici, statul va acorda acum și bonuri de masă pentru a-i convinge pe români să se vaccineze împotriva Covid-19. Buget de 200 milioane lei, inclusiv cu loterie CITEȘTE ȘI După mici, statul va acorda acum și bonuri de masă pentru a-i convinge pe români să se vaccineze împotriva Covid-19. Buget de 200 milioane lei, inclusiv cu loterie

În cei cinci ani de dinaintea introducerii embargoului, Turcia a primit mai multe de deșeuri de plastic din Europa decât orice altă țară. Deși majoritatea acestor deșeuri sunt reciclabile, imaginile difuzate anterior cu grămezi de gunoaie care se acumulează pe terenurile arabile au declanșat reacții negative în rândul opiniei publice, importatorii turci fiind acuzați că aruncă în mod ilegal mii de tone de gunoaie.

"Este un sacrificiu uriaș cu implicații pentru mediu. Autoritățile ne-au asigurat că interdicția importurilor va fi o măsură de durată", a declarat Nihan Temis Atas, responsabil la Greenpeace.

Importurile de deșeuri din plastic ale Turciei au crescut de aproape 200 de ori începând din 2004, o creștere uriașă fiind înregistrată mai ales în ultimii patru ani, după ce China a decis să interzică importurile. Numai Marea Britanie a exportat 210.000 de tone de deșeuri din plastic în Turcia în anul 2020, în timp ce Germania a trimis 136.000 de tone.

O tranzacție obișnuită permite importatorilor să obțină un mix de plastic reciclabil și alte deșeuri fără costuri. Tranzacția reduce costurile cu materiile prime pentru producătorii turci de plastic, dar transferă responsabilitatea reciclării dinspre țările europene spre Turcia, unde deșeurile sunt colectate.

Compania canadiană Gabriel Resources amenință România cu un nou proces după includerea Peisajului minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO CITEȘTE ȘI Compania canadiană Gabriel Resources amenință România cu un nou proces după includerea Peisajului minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO

Însă eliminarea compușilor chimici nedoriți din plastic este un proces dificil și costisitor, astfel că unele companii aleg să dea foc materialelor. Un grup de cercetători turci care urmăresc industria de reciclare susțin că în prima jumătate a acestui an au fost raportate cel puțin 68 de incendii la facilitățile din Turcia, în creștere față de doar opt pe întreg parcursul anului 2016.

Însă industria de reciclare din Turcia susține că autorizarea importurilor nu înseamnă că se fac compromisuri cu privire la standardele de mediu. Yavuz Eroglu, președintele organizației reprezentantive Pejav, susține că Guvernul de la Ankara a înăsprit regulile cu privire la modul în care trebuie gestionate deșeurile. "Grație noului sistem de urmărire bazat pe telefonia mobilă, va fi posibil să știm care sunt firmele care primesc aceste importuri", a spus Yavuz Eroglu.

În 2017, când China a decis să interzică importurile de deșeuri de plastic, embargou pe care l-a implementat în anul următor, jumătate din deșeurile reciclabile din întreaga lume au mers spre China. Embargoul introdus de Beijing a dus la creșterea exporturilor spre alte țări din Asia, precum Malayezia și Bangladesh. Uniunea Europeană a răspuns prin oprirea exporturilor de deșeuri din plastic către țările non-OECD, astfel că Turcia a devenit principala sa destinație. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
deseuri