Bloomberg, după decizia României de a interzice exportul de cereale: Temerile privind aprovizionarea cu alimente sunt în creștere

Bloomberg, după decizia României de a interzice exportul de cereale: Temerile privind aprovizionarea cu alimente sunt în creștere
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2020

România a devenit prima țară care a blocat exporturile de cereale în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), o decizie dramatică și care ar putea spori temerile privind aprovizionarea cu alimente la nivel global, se arată într-o analiză realizată vineri de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat CITEȘTE ȘI FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbat

Totuși, decizia este în mare măsură simbolică, apreciază Bloomberg. România, al doilea exportator de grâu din UE, a recoltat deja și a vândut mare parte din recoltă în acest moment al sezonului agricol. Mai puțin de 1% din exporturile UE vor fi afectate, conform estimărilor firmei UkrAgroConsult, care oferă servicii de consultanță pentru sectorul agricol, scrie Agerpres.

Decizia este încă un semn că producătorii de alimente cei mai mari din lume se tem pentru propria lor aprovizionare, în condițiile în care cumpărătorii își extind aprovizionarea și virusul a schimbat rutele comerciale obișnuite.

Băncile au primit 150.000 de solicitări de suspendare a ratelor de la clienții persoane fizice CITEȘTE ȘI Băncile au primit 150.000 de solicitări de suspendare a ratelor de la clienții persoane fizice

"Aceasta este o manifestare a unei noi tendințe - protecționismul alimentar - și confirmă că există temeri privind aprovizionarea", a apreciat Sergey Feofilov, director general al UkrAgroConsult, Kiev.

Decizia României ar putea sprijini de asemenea prețuri mai ridicate ale cerealelor. La Bursa de cereale din Chicago, de referință pe plan global, cotațiile futures au urcat cu 12%, de la un nivel scăzut, la mijlocul lunii martie.

Națiunile Unite au avertizat că țările trebuie să evite "politicile protecționiste" (beggar-thy-neighbor policies). Un raport recent estimează că numărul oamenilor care suferă de foame s-ar putea dubla în câteva luni, din cauza pierderii locurilor de muncă și a întreruperii activității în urma pandemiei.

Chiar dacă Rusia și Kazahstan au impus deja limite, reglementările sunt suficient de relaxate, astfel încât cantități mari de cereale încă se exportă.

România va permite vânzarea cerealelor în interiorul UE, dar va fi solicitat un document că nu este destinat pentru export, a informat Guvernul. În sezonul care a început în iulie 2019, România a livrat deja peste 90% din grâul prevăzut să fie exportat în afara UE, conform datelor UkrAgroConsult.

România este o parte importantă din coșul cu pâine de la Marea Neagră, unde pământul este perfect pentru creșterea grâului. Cargouri de cereale sunt vândute în mod regulat către țările din Nordul Africii și Orientul Mijlociu.

De asemenea, România este unul din cei mai mari vânzători către Egipt, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, și furnizează grâu Iordaniei, Coreei de Sud și Sudanului. În plus, este cel mai mare exportator de porumb din UE și un mare furnizor de orz.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
exporturi