Bloomberg: Isărescu trebuie să decidă dacă va rămâne la conducerea BNR, într-un moment în care independența băncii centrale este amenințată. Cine îl poate înlocui

Bloomberg: Isărescu trebuie să decidă dacă va rămâne la conducerea BNR, într-un moment în care independența băncii centrale este amenințată. Cine îl poate înlocui
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 21 mai 2019

Se apropie momentul în care Mugur Isărescu trebuie să decidă dacă va rămâne la conducerea Băncii Naționale a României (BNR), unde se află de peste un sfert de secol, fiind guvernatorul cu cea mai mare vechime din întreaga lume, scrie Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit sursei citate, potențialii înlocuitori ai lui Mugur Isărescu, al cîui mandat la conducerea BNR, expiră în acest an, sunt: Florin Georgescu -prim-viceguvernator, Aura Socol - profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) București, cu legături în PSD, Cristian Socol - soțul Aurei Socol și profesor în cadrul ASE, Leonardo Badea - economist cu legături în PSD, care conduce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Guvernatorul BNR de 69 de ani a trecut prin toate, de la hiperinflație și România în pragul falimentului, până la criza financiară din 2008. Dacă Isărescu va decide să continue sau nu în funcția de guverantor BNR are legătură cu independența băncii centrale a României, consideră Bloomberg.

EXCLUSIV Tranzacțiile cu terenuri agricole s-au prăbușit. Surprinzător, un român a cumpărat pământ de la un străin. HARTA pe județe cu suprafețele controlate de străini CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacțiile cu terenuri agricole s-au prăbușit. Surprinzător, un român a cumpărat pământ de la un străin. HARTA pe județe cu suprafețele controlate de străini

România le dă deja dureri de cap suplimentare oficialilor UE, care luptă oricum cu amenințările la adresa democrației în alte țări din fostul bloc comunist. Spre exemplu, în Ungaria și Polonia, factorii de decizie din băncile centrale se aliniază deja intențiilor guvernului. Isărescu ar putea fi inclinat să plece în condițiile în care board-ul BNR se va confrunta cu un risc similar, având în vedere că toți membri urmează să fie realeși sau înlocuiți.

„Dacă actuala conducere este înlocuită cu oameni supuși politicului, dar cu o calificare slabă, atunci randmentul pentru titlurile de stat ar putea crește, iar leul ar putea fi supus unor noi presiuni. Mă tem că, în locul lui Isărescu, va fi cineva mai puțin credibil și cu mai puțină influență”, spune Blaise Antin, director de cercetare pentru piețele emergente în cadrul grupului american TCW Group, un deținător de titluri de stat românești.

Pentru România nu este un moment deloc potrivit pentru o astfel de răsturnare, potrivit articolului citat. După o creștere rapidă, economia dă semne de încetinire, deficitul bugetar ar urma să depășească anul viitor limitele impuse de UE, iar deficitul de cont curent este la cel mai ridicat nivel din 2008. 

Brexitul adâncește criza de personal a fermierilor britanici, dependenți de români și bulgari. \ CITEȘTE ȘI Brexitul adâncește criza de personal a fermierilor britanici, dependenți de români și bulgari. "Călătoreau să recolteze căpșuni și broccoli fără corvoada vizelor sau permiselor."

Autoritatea lui Isărescu a fost pusă la încercare. Isărescu a atenționată că Guvernul nu l-a consultat în legătură cu nicio decizie, de la reduceri de taxe și până la „taxa pe lăcomia” băncilor – prima măsură generând presiuni inflaționiste, iar a doua declanșând cele mai mari vânzări pe bursă din ultimul deceniu.

Până acum, Isărescu nu și-a dezvăluit intențiile în legătură cu mandatul de guvernator. Acum un an, Isărescu a declarat că vârsta va fi un impediment, însă, în luna ianuarie,  guvernatorul BNR a afirmat că „parlamentul va decide” și „ceea ce contează este soliditatea instituției”.

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur isarescu
bloomberg
guvernator bnr
conducere bnr
mandat isarescu