Carlsberg va tăia sau chiar opri producția de bere în Polonia în contextul lipsei de dioxid de carbon. Temeri că problemele s-ar putea extinde și în alte țări

Carlsberg va tăia sau chiar opri producția de bere în Polonia în contextul lipsei de dioxid de carbon. Temeri că problemele s-ar putea extinde și în alte țări
scris 26 aug 2022
Producătorul danez Carlsberg a anunțat că ar putea fi nevoit să "reducă semnificativ" sau chiar să oprească producția de bere în Polonia din cauza lipsei de dioxod de carbon, în contextul crizei energetice globale.
 
Industria alimentară și a băuturilor este cel mai mare utilizator de dioxid de carbon,acesta fiind utilizat într-o gamă largă de băuturi, inclusiv bere și băuturi răcoritoare. Dioxidul de carbon este un produs secundar al fabricilor de îngrășăminte și biocombustibili, care se confruntă cu dificultăți din cauza prețurilor mai mari la energie.
Bugetul are un deficit de 27 miliarde lei după primele șapte luni, mai mic comparativ cu anul trecut. Veniturile au crescut ca pondere în PIB, în timp ce cheltuielile au stagnat, iar investițiile au rămas în urmă CITEȘTE ȘI Bugetul are un deficit de 27 miliarde lei după primele șapte luni, mai mic comparativ cu anul trecut. Veniturile au crescut ca pondere în PIB, în timp ce cheltuielile au stagnat, iar investițiile au rămas în urmă

În acest context, lipsa CO2 ar putea deveni o problemă globală. Chiar astăzi, un important producător britanic de îngrășăminte, CF Industries, a anunțat că suspendă activitatea la una dintre fabricile sale.

Lipsa CO2 la fabricile Carlsberg din Polonia vine pe fondul suspendării producției la una din cele mai mari companii chimice din țară, a declarat o purtătoare de cuvânt a producătorului de bere. 
 
Acțiunile Carlsberg au scăzut cu până la 2,6% la Copenhaga, extinzând pierderile anterioare.
 
Este posibil ca o decizie finală de suspendare a activității să fie luată peste câteva zile, a declarat purtătoarea de cuvânt, adăugând că și alte companii ar putea fi afectate. Purtătorii de cuvânt ai unităților locale ale Asahi și Heineken nu au comentat când au fost contactați de Bloomberg News.
 
"Polonia este o jurisdicție relativ mică pentru Carlsberg, dar este posibil ca piața să vadă riscul ca aceste probleme să se extindă și în alte țări europene", a declarat Mads Rosendal, analist la Danske Bank, într-o notă adresată clienților.
 
Carlsberg are trei fabrici de bere în Polonia și ocupă locul 3, cu o cotă de piață de 19,4%.
 
În România, grupul danez Carlsberg este prezent prin subsiadiara United Romanian Breweries Bereprod (Tuborg România) și deține o fabrică lângă București.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
carlsberg
bere
fabrici
fabroca bere
co2