Cercetători olandezi: Conductele de canalizare pot fi un sistem de detecție timpurie și monitorizare pentru coronavirus

Cercetători olandezi: Conductele de canalizare pot fi un sistem de detecție timpurie și monitorizare pentru coronavirus
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 apr 2020

Circulația noului coronavirus (SARS-CoV-2) în comunități poate fi monitorizată analizând apele reziduale din sistemele de canalizare, potrivit cercetătorilor olandezi, care au reușit să identifice coronavirusul în apele uzate ale unui oraș înainte ca primul caz de Covid-19 să fie raportat de autoritățile locale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Coronavirusul este adeseori excretat în materiile fecale ale persoanelor infectate, iar modificările apărute în particulele prezente în apele uzuate menajere pot servi drept indicator cu privire la încetinirea sau accelerarea răspândirii virusului. Totodată, analiza apelor reziduale poate fi folosită ca un sistem de detecție timpurie a Covid-19, denumirea bolii provocate de noul coronavirus, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători de la KWR Water Research Institute din Nieuwegein, Olanda.

Cercetătorii au anunțat că au identificat prezența coronavirusului la o stație de tratare a apelor uzate din orașul Amersfoort, din estul Olandei, pe 5 martie, înainte ca în localitate să fi fost confirmat primul caz de infectare. Olanda a confirmat primul caz pozitiv din țară pe 27 februarie.

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor vrea împrumuturi de pe piața locală și de la instituțiile financiare internaționale, inclusiv FMI, dar fără condiții. Deficitul bugetar ar urma să treacă de 6% din cauza coronavirusului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor vrea împrumuturi de pe piața locală și de la instituțiile financiare internaționale, inclusiv FMI, dar fără condiții. Deficitul bugetar ar urma să treacă de 6% din cauza coronavirusului

“Detectarea virusului în canalizare, chiar și atunci când prevalența Covid-19 este scăzută, arată că analiza apelor reziduale ar putea fi un instrument sensibil pentru a monitoriza circulația virusului în rândul populației”, arată cercetătorii de la KWR, citați de Bloomberg.

Analiza apelor uzate este o metodă des întâlnită pentru detectarea poliovirusului și a bacteriilor rezistente la antibiotice, dar și a narcoticelor și medicamentelor utilizate de populație. Acesta este primul studiu privind prezența coronavirusului în apele uzate, potrivit cercetătorilor olandezi.   

“Este important să colectăm informații despre apariția și soarta acestui nou virus în canalizare, pentru a înțelege dacă există vreun risc pentru lucrătorii de la canalizare, dar și pentru a determina dacă supravegherea apelor reziduale ar putea fi utilizată pentru monitorizarea circulației SARS-CoV-2 în comunitățile noastre ”, se arată în studiu.

Analiza apelor reziduale poate fi folosită împreună cu sistemul actual de monitorizare a răspândirii coronavirusului, în condițiile în care acesta din urmă se bazează doar pe raportările de cazuri confirmate.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
covid-19
cercetatori olandezi
kwr water research institute
canalizare
ape uzate
ape reziduale
monitorizare
analiza ape uzate