Grupul italian de modă Prada, care pregătește în România o nouă fabrică, strânge cel puțin un miliard de dolari printr-o listare secundară la bursa de la Milano

Grupul italian de modă Prada, care pregătește în România o nouă fabrică, strânge cel puțin un miliard de dolari printr-o listare secundară la bursa de la Milano
scris 12 aug 2022

Grupul italian de modă Prada analizează posibilitatea de a strânge cel puțin un miliard de dolari printr-o listare secundară la bursa de la Milano și colaborează cu banca de investiții Goldman Sachs Group Inc. pentru a pregăti o ofertă potențială, a anunțat Bloomberg, citând surse din apropierea acestui dosar.

Este posibil ca oferta să aibă loc anul viitor, iar Prada este interesat să strângă fonduri prin vânzarea de noi acțiuni la bursa de la Milano, arată Agerpres.

VIDEO Trenul asasinilor, cu Brad Pitt, a debutat pe primul loc în box office-ul românesc de weekend CITEȘTE ȘI VIDEO Trenul asasinilor, cu Brad Pitt, a debutat pe primul loc în box office-ul românesc de weekend

O listare duală în Europa ar ajuta producătorul italian de haine, parfumuri și accesorii de lux să își diversifice baza de investitori dincolo de Hong Kong, având în vedere că unele fonduri nu pot investi decât în acțiuni europene sau americane.

În anul 2011, Prada a strâns 2,1 miliarde de dolari prin listarea unui pachet de 20% din acțiuni la bursa de la Hong Kong, într-un moment în care marile grupuri de lux se precipitau spre Asia pentru a deservi cel mai important segment al clientelei lor. Acum compania italiană are o valoare de piață de 14,8 miliarde de dolari și vrea să strângă fonduri prin emiterea de noi acțiuni la bursa de la Milano.

FOTO ANPC intră pe piața produselor halal și koșer. Discuție cu muftiul Cultului Musulman CITEȘTE ȘI FOTO ANPC intră pe piața produselor halal și koșer. Discuție cu muftiul Cultului Musulman

Un vehicul de investiții controlat de co-directorul general Miuccia Prada și de soțul ei, omul de afaceri italian Patrizio Bertelli, controlează 80% din acțiunile grupului Prada. Sursele citate de Bloomberg au spus că este puțin probabil ca cei doi să își diminueze participația.

În luna iulie, președintele Prada, Paolo Zannoni, a spus că o listare secundară la bursa de la Milano este posibilă, dar nu reprezintă o prioritate pentru Prada, adăugând că nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la acest subiect.

În condițiile în care pe piața bursieră europeană se organizează prea puține IPO-uri din cauza inflației accelerate, a majorării dobânzilor și a riscului de recesiune, unele mărci de lux sunt interesate să meargă contra curentului. De exemplu, constructorul german de automobile sportive Porsche lucrează la o ofertă publică inițială care ar putea deveni una din cele mai mari operațiuni de acest tip din Europa.

În toamnă, Profit.ro a anunțat că Prada va construi în România o nouă fabrică, pentru articole de voiaj și marochinărie de lux.

Pentru acest proiect, italienii au virat, într-o primă etapă, 25,2 milioane lei. Date asumate cu Ministerul Finanțelor indică însă o investiție totală de circa 19 milioane euro (15,66 milioane euro cheltuieli eligibile și 3,24 milioane euro cheltuieli neeligibile), pentru o investiție care va genera 331 locuri de muncă și care va avea în spate și un ajutor de stat de 7,83 milioane euro.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Prada deține deja o fabrică în România, la Sibiu, pe care o controlează integral.

FOTO Ce mai aruncă românii pe marginea drumului. Nu lipsesc nici...căzile de baie CITEȘTE ȘI FOTO Ce mai aruncă românii pe marginea drumului. Nu lipsesc nici...căzile de baie

Criza globală de sănătate a întrerupt doi ani de revenire a vânzărilor Prada, rezultatul unui plan de redresare concentrat pe comerțul electronic și vânzări la prețuri integrale.

Ca și restul sectorului de lux, Prada a început să vadă semnele de revenire a afacerilor vara trecută, odată cu redeschiderea pieței chineze.

viewscnt
Afla mai multe despre
prada
moda
italia