Grupul japonez Toshiba se va diviza în trei companii

Grupul japonez Toshiba se va diviza în trei companii

Foto dreamstime.com

Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 12 nov 2021

Grupul nipon Toshiba a confirmat că se va separa în trei companii distincte, de infrastructură, dispozitive și cipuri de memorie, într-o încercare de maximizare a valorii, potrivit Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia vine ca urmare a presiunii din partea investitorilor activiști. Pentru a mulțumi investitorii, Toshiba plănuiește să îi remunereze cu 100 de miliarde de yeni (circa 875 de milioane de dolari) în următorii doi ani. Banii ar urma să vină în special din listarea participației la compania de cipuri Kioxia Holdings (fosta Toshiba Memory).

Comisia Europeană taie din prognoza privind evoluția economiei românești în acest an. Bruxelles-ul nu mai crede că România va avea cea mai mare creștere din UE CITEȘTE ȘI Comisia Europeană taie din prognoza privind evoluția economiei românești în acest an. Bruxelles-ul nu mai crede că România va avea cea mai mare creștere din UE

Divizarea activității ar urma să fie finalizată până în a doua jumătate a anului fiscal 2023. Operațiunile de bază vor fi separate în două companii tranzacționate la bursă, una dedicată infrastructurii, iar cealaltă dedicată dispozitivelor. Cea de-a treia companie va deține participația Toshiba la Kioxia Holdings (fosta Toshiba Memory), la care gigantul japonez a înstrăinat deja pachetul majoritar.

Mai exact, în 2018, Toshiba și-a vândut divizia de cipuri de memorie, Toshiba Memory (redenumită Kioxia Holdings), către un grup de investitori condus de fondul american de private equity Bain Capital, pentru circa 2.000 de miliarde de yeni, echivalentul a 18 miliarde de dolari.  

Acordul de vânzare a permis Toshiba să răscumpere un pachet de 40% din acțiunile Toshiba Memory. Astfel, consorțiul de investitori a rămas cu pachetul majoritar, deținut printr-o entitate juridică special creată pentru această tranzacție, K.K. Pangea.

Vânzarea a avut loc după ce acționarii Toshiba au aprobat, în 2017, separarea de grup a diviziei producătoare de circuite de memorie flash de tip NAND. La acel moment, Toshiba spera să obțină cel puțin 9 miliarde de dolari în urma vânzării diviziei de cipuri, pentru a acoperi pierderile masive generate de divizia nucleară americană Westinghouse, devenite o amenințare pentru viitorul conglomeratului fondat în urmă cu peste 140 de ani. Westinghouse, care a acumulat datorii aproape 10 miliarde de dolari, a solicitat anul trecut intrarea sub protecția legii falimentului din SUA și a fost, ulterior, vândută către canadienii de la Brookfield Business Partners.

Toshiba s-a confruntat cu probleme în ultimii ani, inclusiv pe fondul unui scandal privind raportările contabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
toshiba
kioxia
divizare toshiba
separare toshiba
listare kioxia