Guvernul a împrumutat 1,35 miliarde de euro de pe piețele externe, cererea din partea investitorilor fiind redusă

Guvernul a împrumutat 1,35 miliarde de euro de pe piețele externe, cererea din partea investitorilor fiind redusă
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 20 sep 2022

Guvernul a împrumutat astăzi 1,35 miliarde de euro de pe piețele internaționale, cererea din partea investitorilor fiind redusă, în contextul în care aceasta este a patra ieșire din 2022 a statului român după bani pe extern, iar investitorii mari sunt precauți înaintea ședinței de miercuri a Rezervei Federale a SUA (Fed), la care este așteptată o nouă majorare a dobânzii băncii centrale americane. Ministerul Finanțelor a împrumutat 600 milioane de euro pe 4 ani și 750 milioane de euro pe 7 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Subscrierile totale au depășit 2,6 miliarde de euro, potrivit Bloomberg.

Profit.ro a anunțat în prima parte a zilei ieșirea pe extern a statului.

Magnatul indian Gautam Adani urcă pe locul 2 în Topul miliardarilor lumii, fiind depășit doar de Musk CITEȘTE ȘI Magnatul indian Gautam Adani urcă pe locul 2 în Topul miliardarilor lumii, fiind depășit doar de Musk

Titlurile pe patru ani au fost cotate la rata midswap+245 puncte de bază, iar cele pe 7 ani la midswap+405 puncte de bază, o diminuare ușoară fașă de +255 pp și +415 pp în deschiderea emisiunii, în cursul dimineții.

Titlurile pe 4 ani au fost cotate dimineață la rata midswap+225 puncte procentuale, iar cele pe 7 ani, la midswap+415 pp. Aranjorii emisiunii sunt Citi Bank, JPMorgan, Erste Bank, Raiffeisen Bank și Société Générale.

Obligațiunile pe 4 ani au scadența pe 27 septembrie 2026, iar cele pe 7 ani au scadența pe 27 septembrie 2029.

Împrumuturile Guvernului până la final de august au ajuns la 87,5 miliarde lei

Guvernul a împrumutat în luna august 11,84 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat către bănci și investitori, suma fiind una record pentru piața internă, peste precedentul maxim, de 9,1 miliarde de lei, înregistrat în iunie 2020. În timp ce în iunie 2020 statul se împrumuta la dobândă de 3-4% pe an, în august 2022 a avut un cost în jurul a 7-8% pe an, relevă date analizate de Profit.ro. Cu împrumuturile luate în august, totalul împrumuturilor luate de Guvern, de pe piața externă, precum și de pe cea internă (investitori și populație), a ajuns la 79,9 miliarde de lei.

Dacă adaugăm și cele 1,94 miliarde de euro (9,6 miliarde lei) care au intrat în ianuarie în contul statului din componenta de împrumut a PNRR, împrumuturile pentru ianuarie-august sunt la 87,5 miliarde lei.

GRAFICE Contractele cu timp parțial revin pe creștere în septembrie, după două luni de scăderi. Printre motive - multe firme \ CITEȘTE ȘI GRAFICE Contractele cu timp parțial revin pe creștere în septembrie, după două luni de scăderi. Printre motive - multe firme "fentează" decizia recentă a Guvernului de a le limita scutirile fiscale pe salarii la 10.000 de lei

Împrumut de 1,75 miliarde de dolari de pe piețele externe în mai

La mijlocul lunii mai, Guvernul a împrumutat 1,75 miliarde de dolari de pe piețele externe prin două emisiuni de obligațiuni. Astfel, a atras 1 miliard de dolari pe 5,5 ani și 750 de milioane de dolari pe 12 ani. Aceasta era a treia ieșire pe piețele externe din acest an.

Două ieșiri pe piețele externe în ianuarie

În ianuarie, Guvernul a împrumutat la final de lună 2,5 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe piețele externe, 1,25 miliarde euro pe 6 ani și încă 1,25 miliarde euro pe 12 ani. Aceasta a fost a doua ieșire pe extern într-o lună, probabil o premieră.

Cu nici două săptămâni înainte, tot în ianuarie, statul a împrumutat 2,1 miliarde de dolari prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni derulate pe piețele externe, la care s-a adăugat o sumă suplimentară de peste 300 de milioane de dolari reprezentând refinanțarea unor emisiuni de obligațiuni scadente în 2023 și 2024. Suma împrumutată în dolari este destinată plății în februarie a unui împrumut în dolari, luat în 2012.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
obligatiuni
ministerul finantelor
euro
eurobonduri