Inflația din SUA și-a continuat creșterea în iunie, atingând cel mai ridicat nivel din 1981

Inflația din SUA și-a continuat creșterea în iunie, atingând cel mai ridicat nivel din 1981
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iul 2022

Prețurile de consum în SUA au continuat să înregistreze o creștere accelerată în iunie, când au atins cel mai ridicat nivel de după noiembrie 1981, ceea ce oferă noi motive pentru ca Rezerva Federală să majoreze dobânda de referință cu 75 de puncte de bază la reuniunea de la finele lunii, informează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit datelor publicate miercuri de Departamentul Muncii, indicele prețurilor de consum a înregistrat o creștere de 9,1% în ritm anual în luna iunie, după un avans de 8,6% în mai. De la o lună la alta, prețurile au crescut cu 1,3% în iunie, după un avans de 1% în mai, scrie Agerpres.

Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, încep să livreze energie CITEȘTE ȘI Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, încep să livreze energie

Ritmul de creștere a prețurilor a depășit estimările analiștilor care mizau pe un avans de 1,1% comparativ cu luna mai și unul de 8,8% în ritm anual.

Și mai important, datele privind inflația de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a crescut cu 0,7% în luna iunie comparativ cu luna mai și cu 5,9% în ritm anual, de asemenea peste estimările analiștilor.

Prețurile la benzină au crescut cu 11,2% în luna iunie comparativ cu mai. Prețurile la energie, unde sunt incluse electricitatea și gazele naturale, s-au majorat cu 3,5%, cel mai puternic avans de după 2006. Prețurile la alimente au urcat cu 1% comparativ cu luna mai și cu 10,4% în ritm anual, cel mai puternic avans de după 1981.

Toate aceste date arată că presiunile pe partea de prețuri sunt mari și răspândite la ansamblul economiei, continuând să afecteze puterea de cumpărare și încrederea. Aceasta îi va forța pe oficialii Rezervei Federale să majoreze agresiv dobânda de referință pentru a limita cererea.

Piețele financiare mizează deja pe faptul că Fed va decide la finele acestei luni o nouă majorare a dobânzii de referință cu 75 de puncte de bază, în condițiile în care, începând din luna martie, Banca centrală a SUA a majorat costul creditului cu 150 de puncte de bază. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
inflația