Lira sterlină se îndreaptă spre cel mai abrupt declin lunar din octombrie 2016

Lira sterlină se îndreaptă spre cel mai abrupt declin lunar din octombrie 2016
scris 30 iul 2019

Lira sterlină se îndreaptă spre cel mai abrupt declin lunar din ultimii 3 ani după ce premierul Boris Johnson a oferit un ultimatum Uniunii Europene pentru renegocierea acordului privind Brexit.

Moneda britanică a pierdut aproape 4,5% față de dolar în iulie.

Lira a scăzut cu circa 3% doar în ultimele 4 zile, în contextul în care investitorii văd o probabilitate sporită ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană pe 31 octombrie fără un acord. Johnson a intensificat pregătirile pentru această situație, având în vedere că neînțelegerile dintre cele două tabere se adâncesc.
Tranzacție deblocată: Norvegienii de la LINK Mobility finalizează preluarea Teracomm România CITEȘTE ȘI Tranzacție deblocată: Norvegienii de la LINK Mobility finalizează preluarea Teracomm România

Premierul britanic a declarat că nu va începe discuțiile legate de Brexit cu UE decât în momentul în care oficialii europeni vor agrea renogocierea acordului semnat de predecesoarea sa, Theresa May. Printe altele, Johnson vrea ca UE să renunțe la soluția agreată cu May privind granița cu Irlanda de Nord (mecanismul backstop).

"Cea mai mare amenințare pentru liră până la finele anului este riscul unui Brexit fără acord", potrivit unei note a Credit Agricole citate de Bloomberg.

 
Marți, moneda britanică a coborât cu pânâ la 0,8% față de dolar, la 1,2119 dolari/unitate și 0,7% față de euro, la 1,0881 euro/unitate.
 
"Abordarea lui Boris Johnson împinge Marea Britanie inexorabil către un Brexit fără acord. Lira sterlină își face, într-un final, intrarea la petrecerea Brexitului fără acord", spune Seema Shah, responsabilă de strategie la Principal Global Investors, citată de Financial Times.
viewscnt
Afla mai multe despre
boris johnson
may
brexit
lira sterlina
lira
marea britanie
declin lira