Marea Britanie intenționează să lanseze săptămâna aceasta un apel la acțiune, împreună cu un grup de state membre UE, pentru a lua în vizor așa-numita "flotă fantomă" de tancuri petroliere, pe care Rusia o utilizează pentru a evita sancțiunile internaționale, informează Bloomberg citând surse din apropierea acestui dosar.
Mai multe guverne europene urmează să își exprime sprijinul pentru acest plan cu ocazia unei reuniuni a Comunității Politice Europene, care va fi găzduită joi de premierul britanic Keir Starmer, potrivit unui proiect de comunicat final consultat de Bloomberg. Obiectivul este schimbul de informații cu privire la flota rusească „pentru a ne coordona răspunsul la riscul ridicat de vasele și facilitatorii săi, și a lucra cu sectorul privat și alte părți implicate pentru a răspunde la amenințare”, se precizează în documentul menționat. Oficiali și experți din diferite țări vor forma un grup de lucru care se va reuni în regim de urgență „pentru a lua măsuri concrete”, se mai arată în comunicat, arată Agerpres.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Aceste țări vor să facă și mai dificil pentru Rusia să profite de pe urma resurselor sale petroliere. Sancțiunile adoptate de grupul statelor puternic industrializate au transformat Rusia într-un paria pe piața transportului convențional de petrol, prin oprirea accesului la tancurile petroliere convenționale și furnizorii de servicii, în situația în care petrolul este transportat la un preț inferior plafonului stabilit de G7. Asta a forțat Rusia să recurgă la tancurile petroliere mai vechi care operează în afara normelor din industrie.
„Flota fantomă rusească reprezintă o amenințare la adresa statelor noastre și a altora care depind de mările și oceanele lumii”, se precizează în documentul de lucru, care este posibil să sufere modificări înainte de a fi semnat, la finele săptămânii. „Multe dintre navele din această flotă din umbră nu sunt asigurate și prost întreținute. Multe se angajează în activități care încalcă normele de bază de siguranță și standardele și reglementările de mediu”, se mai arată în document.
De asemenea, la reuniunea Comunității Politice Europene, țările europene vor face un apel către statele de pavilion să se asigure că normele de siguranță sunt respectate, inclusiv cele referitoare la operațiunile de transfer de la o navă la alta și cerințele referitoare la deținerea la bord de certificate valabile de asigurări.
„Facem un apel către proprietarii și operatorii de nave, către industria de asigurări maritime, brokerii de nave și alte părți implicate relevante să adere la aceste obligații, să sprijine prevenția, detecția și raportarea activităților flotei din umbră”, se mai arată în documentul consultat de Bloomberg.