Președintele Bundesbank: Inflația se va atenua semnificativ din 2024

Președintele Bundesbank: Inflația se va atenua semnificativ din 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2022

Va fi nevoie de mai mult timp pentru ca inflația să scadă la ținta BCE de 2%, este de părere Joachim Nagel, președintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un comentariu pentru postul de televiziune RTL/ntv, șeful Bundesbank a declarat că se așteaptă ca rata inflației în Germania să scadă în decembrie, în urma plafonării prețului gazelor, introduse de Guvern.

Adrem renunță la participația Bioenergy Suceava, compania ajunge în portofoliul Raiffeisen CITEȘTE ȘI Adrem renunță la participația Bioenergy Suceava, compania ajunge în portofoliul Raiffeisen

În noiembrie, rata anuală a inflației în Germania s-a situat la 10%, a confirmat săptămâna trecută Oficiul federal de statistică (Destatis), scre Agerpres.

În 2023, rata anuală a inflației se va atenua la 7%, înainte de a scădea semnificativ începând din 2024, a previzionat Joachim Nagel.

Va fi nevoie de o perioadă de timp între 18 luni și doi ani pentru ca efectele majorărilor de dobânzi să se facă simțite. "De aceea trebuie să fac apel la răbdare în acest moment", a declarat șeful Bundesbank.

Pentru a reduce inflația în zona euro, Banca Centrală Europeană a majorat săptămâna trecută dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, la 2,5%, a patra creștere consecutivă.

În cele mai recente prognoze, BCE se așteaptă ca rata inflației în zona euro să se situeze la 8,4% în 2022, la 6,3% în 2023 și la 3,4% în 2024.

Luna aceasta, Bundesbank și-a revizuit vineri în creștere prognozele de inflație în Germania, de la 4,5% până la 7,2% pentru 2023, și de la 2,6% până la 4,1% pentru 2024.

În condițiile în care inflația în Germania, precum și în ansamblul zonei euro, va rămâne peste ținta de 2% până în 2025, Banca Centrală Europeană trebuie să continue să acționeze cu fermitate, declara recent Joachim Nagel. "În ceea ce privește zona euro pe ansamblu, nu trebuie să ne reducem eforturile de politică monetară destinate aducerii inflației înapoi la ținta noastră de 2%", a spus președintele Bundesbank.

viewscnt
Afla mai multe despre
bundesbank
inflatie