Prețurile europene la gaze au scăzut puternic după ce Rusia a rezervat capacitate pe conducte

Prețurile europene la gaze au scăzut puternic după ce Rusia a rezervat capacitate pe conducte
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 dec 2021

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa s-au prăbușit vineri, după ce Rusia a rezervat, în ultimul moment, capacitate de transport de gaze naturale pe conducte, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cotațiile futures la hub-ul din Olanda au scăzut vineri cu până la 16%, în urma anunțului Rusiei care a mai diminuat o parte din îngrijorările legate de aprovizionarea cu gaze, temeri care au fost reduse și de estimările că mai multe cargouri de gaze naturale lichefiate vor ajunge în Europa. În plus, prognozele meteo arată de asemenea că un val de frig care va începe săptămâna viitoare nu va dura atât de mult pe cât se estima anterior, scrie Agerpres.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Gigantul rus Gazprom PJSC a rezervat aproximativ 30% din spațiul din conductă pentru a livra gaze naturale din Rusia spre Germania via Polonia la licitațiile overnight.

În replică, vineri cotațiile la gaze cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au scăzut până la 120,60 euro pentru un Megawatt-oră.

"Indiferent care este motivul pentru această rezervare de capacitate în ultimul moment, el scoate în evidență în mod clar problema diminuării rapide a stocurilor cu care se confruntă Europa", a spus Ole Hansen, analist la Saxo Bank A/S.

Luni, traderii vor urmări cu atenție licitația lunară pentru capacitate de tranzit, licitație care va oferi un indiciu cu privire la planurile Gazprom referitoare la livrări în luna următoare.

Dacă Rusia va decide să deschidă în sfârșit robinetele, după ce și-a limitat exporturile la cantitățile prevăzute în contractele pe termen lung, cotațiile la gze la bursa din Olanda ar putea cădea rapid până la un nivel apropiat de 80 euro pentru un Megawatt-oră, susține Ole Hansen.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
rusia