Ordonanța care va reglementa plafonarea și compensarea prețurilor pentru consumatorii casnici și industriali de energie electrică și gaze de la 1 aprilie ar putea fi publicată într-o săptămână, maximum 10 zile, a anunțat Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul dezbaterii PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei”.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG, Complexul Energetic Oltenia și Tinmar Energy
„Important este că în acest moment se lucrează în colective de specialiști pentru a se găsi cele mai bune soluții a fi aplicate începând cu 1 aprilie”, a precizat oficialul guvernamental.
Potrivit acestuia, livrarea de energie și gaze către consumatorii autohtoni, casnici sau industriali, este securizată, iar Guvernul nu vede niciun risc în acest sens, în pofida evenimentelor din Ucraina.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
„Rezervele de gaz sunt acoperitoare, consumul 42-45 mil mc/zi este asigurat 80% din gaze extrase și din cele înmagazinate”, a precizat Drăgan.
Pe partea de energie electrică, impactul pentru România a evenimentelor din Ucraina nu este semnificativ, sistemul energetic din țara vecină nefiind conectat la ENTSOE (rețeaua transportatorilor din UE), crede acesta.
În ceea ce privește strategia energetică viitoare, Guvernul așteaptă cu interes recomandările pe care Comisia Europeană le va transmite.
CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!Drăgan a amintit că România are deja planificate, prin Planul Național de combatere a Schimbărilor Climatice, investiții în energii regenerabil în capacități de 7 GW până în 2030, ca și scheme dedicate de finanțare, „prima pentru energie regenerabilă, care vizează capacități adiționale de 950 MW”. Toate acestea vor reduce dependența de importuri.
Extinderea rețelelor de gaze va trebui să fie una inteligentă, să fie rețele smart pentru gaze decarbonizate și hidrogen, crede oficialul Ministerului Energiei.