The Guardian: Materialul folosit la izolarea Grenfell Tower a fost o variantă ieftină, nerezistentă la incendii

The Guardian: Materialul folosit la izolarea Grenfell Tower a fost o variantă ieftină, nerezistentă la incendii
scris 18 iun 2017

Materialul folosit la izolarea Grenfell Tower, despre care autoritățile cred că a contribuit la propagarea rapidă a flăcărilor, a fost o variantă ieftină, care nu este rezistentă la incendii, a declarat un director al companiei care a produs panourile izolatoare, Omnis Exteriors, citat de The Guardian.

Omnis Exteriors oferă două tipuri de izolații: o variantă ignifugă și o alta, mai ieftină cu 2 lire sterline metrul pătrat, care nu este ignifugă. Compania a livrat varianta mai ieftină companiilor care au izolat Grenfell Tower, a spus directorul John Cowley.

“Noi am livrat componente pentru un sistem creat de echipa de design și construcție pentru acel proiect”, a explicat Cowley.

Compania Harley Facades a confirmat că a instalat la Grenfell Tower panourile izolatoare cumpărate de la Omnis.

Începând din anii ’80, în Germania, companiile de construcții nu pot folosi izolații implute cu material plastic la blocuri mai înalte de 22 de metri, tocmai de teama propagării incendiilor.

Și codurile de construcții din Statele Unite interzic folositea de panouri din metal-compozit, fără miez ignifug, la clădiri mai înalte de 15 metri.

În Marea Britanie nu există astfel de restricții.

Viteza cu care s-a propagat incendiul de la Grenfell Tower a generat numeroase speculații legate de tipul de izolație folosit. Potrvit experților, panourile din aluminiu, cu miez din polietilen, un material inflamabil, este posibil să fi alimentat flăcările care au distrus focul.

Însă ancheta demarată va analiza și alți factori care este posibil să fi contribuit la tragedie, inclusiv modul în care au fost instalate scările de evacuare, instalarea barierelor antiincendiu la fiecare etaj și eventuale găuri rămase în urma renovării, ce ar fi putut permite scânteilor să intre.

Cincizeci și opt de persoane care se aflau în Grenfell Tower în noaptea incendiului sunt date dispărute și probabil că și-au pierdut viața, a anunțat sâmbătă comandantul Poliției Metropolitane, din Londra, Stuart Cundy.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
grenfell tower
incendiu