Investitorii care au participat la oferta publică primară de la producătorul național de energie hidro și au păstrat titlurile cu simbolul H2O în portofoliu au o remunerare semnificativă, mai ales dacă luăm în calcul și distribuția de dividend, conform analizei Profit.ro.
Acțiunile Hidroelectrica (H2O) împlinesc un an de la intrarea în ringul bursier de la BVB unde, alături de titlurile Băncii Transilvania (TLV) și cele ale OMV Petrom (SNP), alcătuiesc un podium nedeclarat al pieței de capital românești.
Peste an este o poveste de success. Nu numai că producătorul național de energie hidro a ajuns la o valoare de piață de 57,89 miliarde lei (11,63 miliarde euro) și cu o lichiditate de top, dar a adus performanță remarcabilă în portofoliile investitorilor care au luat expunere pe acest emitent.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
La ultimul preț de pe bursă, de 128,70 lei/acțiune, titlurile Hidroelectrica sunt cu 23,75% peste prețul de 104,00 lei/acțiune al ofertei publice primare. Performanța este chiar mai bună dacă avem în vedere dividendul brut de 13,99 lei/acțiune distribuit la sfârșitul lunii trecute. Randamentul agregat se ridică la 37,20% pentru investitorii instituționali, în timp ce, pentru investitorii persoane fizice care au dobândit titlurile la prețul de 100,88 lei/acțiune, cu un discount de 3,00% aplicabil celor care au făcut plasamentul în primele 5 zile ale perioadei de subscriere, randamentul este de 41,44%.
Hidroelectrica a venit la cota Bursei de Valori București în urma unei oferte publice de listare derulată de Fondul Proprietatea (FP) pentru întreaga sa participație de 19,94% din titluri. Atrași de zona de preț promovată, care oferea un multiplu de 10, investitorii au venit cu ordine încă de la debut. Intermediarii au notificat piața încă de la ora 14.00 a primei zile că oferta este deja acoperită, în timp ce pe tranșa de retail au fost plasate doar în prima oră a programului de subscriere plasamente ordine pentru achiziția a aproximativ 330.000 de acțiuni, echivalent cu o valoare agregată de aproape 37 milioane lei.
Volumul ofertei, care în final a fost o operațiune de piață de 9,28 miliarde lei, a făcut ca fenomenul așa-numitelor subscrieri “cu pixul”, în baza scrisorilor de garanție bancară, să nu fie foarte supărător. Până la final, nivelul de suprasubscriere pe tranșa de retail a fost de 4,7 ori, respectiv 52.000 de ordine cu o valoare agregată de 6,25 miliarde lei, o veritabilă demonstrație de forță a investitorilor individuali.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea care permite crearea fondurilor de investiții imobiliare de tip REIT a trecut de un hop. S-au impus restricții„Eram la BNR miercuri dimineața. Când am văzut după 2-3 minute că sunt 121 milioane de lei, mă uitam: nu văd eu bine?! Nu-mi venea să cred...”, relata atunci Horia Gustă, președinte la Asociația Administratorilor de Fonduri. Acțiunile au intrat pe creștere, însă ceea ce a surprins a fost volumul. În prima zi, activitatea de tranzacționare pe noul emitent s-a ridicat la 759,71 milioane lei (153,56 milioane euro). ). „A fost frumos spectacolul”, declara, la finalul primei zile, Dumitru Miheș, investitor cu peste 25 de ani de experiență și portofoliu relevant la BVB.
Cotația a avut o robustețe și pe parcursul zilelor ulterioare, astfel încât nu a fost nevoie de declanșarea programului de stabilizare a prețului, iar pachetul scos la vânzare de FP a rămas înstrăinat integral într-o operațiune de piață în care cumpărătorii au fost preponderant din zona capitalului autohton.
CITEȘTE ȘI „Hidroelectrica Norvegiei” își ajustează planurile de construcție a centralelor eoliene și solareDupă istovirea vânzărilor investitorilor care au vrut să fructifice discountul, piața s-a înscris pe o traiectorie pozitivă. Mișcarea a fost pusă în corelare cu intrări de capital a investitorilor instituționali care au vrut să ia expunere pe noul emitent în acord cu noul procentaj pe care acesta urma să-l aibă în structurile indicilor de la BVB și a celor internaționali.
Distribuția dividendului special de către Fondul Proprietatea și schimbarea în oglindă în componența indicelui BET a FP în raport cu Hidroelectrica a determinat noi achiziții în luna septembrie. Compania a venit cu rezultate financiare bune și pentru ultimele trimester ale anului, confirmand apetitul la cumpărare și chiar fiind peste așteptările care includeau o eventuală slăbire a performanței în contextual declinului prețurilor la energie electrică.
Debutul anului 2024 a găsit acțiunile Hidroelectrica accelerându-se către un nou maxim peste reperul de 134,00 lei/acțiune, însă mișcarea a fost brutal amendată de vânzări precipitate de rapoarte succesive ale giganților bancari Citigroup, Morgan Stanley și Barclays care au ancorat mai jos așteptărie de preț.
CITEȘTE ȘI Un ETF care oferă expunere pe titlurile de stat românești este listat pe bursa din CroațiaTitlurile cu simbolul H2O s-au reînscris pe o traiectorie ascendentă la anunțarea dividendului brut de 13,99 lei/acțiune, cu randament mai mare de 10%. Este perspectiva care a adus un nou maxim peste nivelul de 136,00 lei/acțiune la finalul lunii mai. Titlurile Hidroelectrica s-au comportat și la corecția ex-dividend și încă se tranzacționează peste o valoare care ar fi însemnat o ajustare integrală.
Interesul pentru emitent rămâne unul ridicat și la un an de la listare. În ringul de tranzacționare de la BVB, în ultimele 6 luni, titlurile Hidroelectrica au numărat nu mai puțin de 20 de sesiuni în care rulajul a fost în zona de 20 milioane lei sau chiar peste acest reper, cu un record de 189,70 milioane lei în ziua de 23 ianuarie, la sosirea în piață a unei știri privind tăierea prețului-țintă de către americanii de la Morgan Stanley.
Aceștia mutaseră prețul la 95,00 lei/acțiune, însă la aproape jumătate de an și chiar și după distribuția de dividend, cotația este cu 35,47% deasupra respectivului obiectiv.