Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat în valoare de 99,5 milioane de euro (495,2 milioane lei) notificat de România în favoarea Nokian Tyres.
Ajutorul va sprijini înființarea în Oradea a unei noi fabrici cu zero emisii de dioxid de carbon destinată producției de anvelope pentru autoturisme. Măsura va contribui la obiectivele strategice ale UE legate de crearea de locuri de muncă, dezvoltarea regională și tranziția verde a economiei regionale, argumentează Bruxelles-ul.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
România a notificat Comisiei planul său de a sprijini Nokian Tyres să înființeze o nouă fabrică de anvelope cu zero emisii de dioxid de carbon în Oradea, județul Bihor (regiunea Nord-Vest). În cadrul măsurii, ajutorul se va acorda sub formă unui grant direct. Ajutorul va avea o valoare de aproximativ 99,5 milioane euro (495,2 milioane lei). Investiția este estimată la aproximativ 650 de milioane euro.
Acum, Comisia Europeană a constatat că măsura va contribui la crearea de locuri de muncă, la dezvoltarea economică și la competitivitatea unei zone defavorizate. De asemenea, ajutorul are un efect stimulativ, deoarece beneficiarul nu ar fi realizat proiectul în absența sprijinului public, măsura are un impact limitat asupra concurenței și a schimburilor comerciale în cadrul UE.
„Această măsură în valoare de 99,5 milioane euro va permite României să sprijine înființarea unei noi fabrici de anvelope cu zero emisii de CO2 în Oradea. Se preconizează că proiectul va reprezenta o premieră la nivel mondial și va contribui la competitivitatea și tranziția verde în această zonă”, a afirmat Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv responsabil cu politica în domeniul concurenței.
Compania finlandeză Nokian Tyres, care a plecat din Rusia alegând România și a produs recent prima sa anvelopă pe piața locală, a semnat recent un împrumut de 150 milioane euro cu Banca Europeană de Investiții pentru a dezvolta producția sustenabilă de anvelope.
Împrumutul, încheiat pe 8 ani, va sprijini proiectul de investiții strategice al Nokian Tyres în România, unde compania construiește prima fabrică de anvelope fără emisii de dioxid de carbon (CO2).
CITEȘTE ȘI FOTO Wizz Air continuă "campania educativă" în contextul întârzierilor și anulărilor. Ce să faci la overbooking sau bagaj pierdut„Fabrica noastră din România face istorie ca prima fabrică de anvelope cu emisii zero de CO2 din lume. Va fi un etalon al industriei, cu o abordare holistică a durabilității, inclusiv utilizarea exclusivă a surselor de energie fără CO2 și a proceselor eficiente din punct de vedere energetic și extrem de automatizate. BEI este un partener important în proiectul nostru de investiții, iar acordul de finanțare ne permite să dezvoltăm în continuare sustenabilitatea industriei anvelopelor", spune Leena Kaipainen, VP, trezorierul grupului.
Compania finlandeză Nokian Tyres a produs recent prima sa anvelopă la Oradea. Producția comercială este de așteptat să înceapă la începutul anului 2025.
Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope atunci când fabrica va fi pe deplin operațională, cu potențial de extindere în viitor.
CITEȘTE ȘI FOTO STB s-a săturat de blocaje pe linia tramvaiului 41 și anunță că dă în judecatăInvestiția este estimată la aproximativ 650 de milioane de euro.
„Cu prima anvelopă, am reușit să testăm capacitățile de producție ale noii fabrici, iar procesele funcționează conform planificării. De asemenea, am reușit instruirea noilor membri ai echipei Nokian Tyres pentru a produce anvelope premium în același mod lipsit de compromisuri ca și în alte fabrici ale noastre.
Datorită eforturilor susținute ale întregii echipe, sărbătorim acum producția primei anvelope Nokian Tyres fabricate în România", declară Adrian Kaczmarczyk, SVP, Excelență operațională la Nokian Tyres.
În decembrie, compania anunța că angajează sute de oameni la Oradea, pe măsură ce lucrările avansează.
CITEȘTE ȘI FOTO Swissôtel intră în Poiana BrașovÎn total, Nokian Tyres va crea în Oradea aproximativ 550 de locuri de muncă.
În primăvara anului trecut, finlandezii de la Nokian Tyres au demarat construcția fabricii de anvelope de la Oradea, unitate care ar trebui să înceapă producția de serie în a doua parte din 2024. Investiția totală va fi de 620 milioane euro, era anunțat atunci.
Ajutorul de stat solicitat de Nokian pentru realizarea proiectului de investiții este estimat la valoarea nominală de 99 milioane euro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Florin Cârstocea discută cu mai mulți operatori hotelieri, printre care Hilton, administrarea proiectului de 5 stele Axxis Mundi din MamaiaNokian anunța în noiembrie 2022 că va construi o fabrică la Oradea, decizia fiind una majoră pentru economia zonei, dar și pentru România în special, mai ales că țara a pierdut alte investiții mari din auto, în special din cauza infrastructurii.
Producătorul finalndez, care anterior era responsabil pentru 80% din anvelopele pentru autoturisme din Rusia, era în căutarea unei noi locații pentru o facilitate de producție, după ce a luat decizia de a se retrage din Rusia ca răspuns la invadarea Ucrainei.
Fabrica de la Oradea va produce mai ales anvelope pentru SUV-uri și alte mașini de clasă mare, principalele piețe de vânzări vizate fiind cele din Europa Centrală. Finlandezii spun că au analizat 40 de amplasamente până au ales Oradea.
Salariile nete ar urma să fie de peste 5.800 de lei, aproape dublu față de media salarială din zonă, era anunțat.
CITEȘTE ȘI O mare companie aeriană din Emiratele Arabe Unite vine să angajeze în RomâniaPotrivit Guvernului, ajutorul de stat solicitat de Nokian pentru realizarea proiectului de investiții este estimat la valoarea nominală de 99,55 milioane euro (valoare brută).
Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant, numai după emiterea deciziei de autorizare a acestuia de către Comisia Europeană, iar perioada de plată a ajutorului de stat va fi 2023-2028, se arată în document.
Proiectul de investiții trebuie menținut pe o perioadă de minimum 5 ani.
CITEȘTE ȘI Google își deschide chatbot-ul Bard unui număr de 180 de țări, în englezăNokian a avut foarte multe amplasamente de unde putea alege. Dintre cele 40 de obiective de relocare a producției din Rusia, „era clar că Oradea era cea mai bună alegere”
„Era clar că Oradea era cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică", spune Päivi Antola, șeful Departamentului de relații cu investitorii Nokian. Ea a spus că Nokian a avut de ales între 40 de obiective de relocare, luând în considerare disponibilitatea forței de muncă, avantajele logistice, sursele de energie verde și accesul la calea ferată.
Compania Nokian are 4.900 de angajați și produce în Finlanda și SUA. În țara scandinavă fabrica se află în orașul numit...Nokia. Compania a fost înființată în 1988.
Nokian Tyres este listată la Helsinki și are o capitalizare de piață de 1,6 miliarde euro. În iulie 2021 capitalizarea era de 5,6 miliarde dolari, iar maximul istoric era atins în octombrie 2013: 6,8 miliarde dolari.