VIDEO Borc, la Profit LIVE: ANRM a moștenit secretomania comunistă, datele despre zăcăminte ar trebui desecretizate

VIDEO Borc, la Profit LIVE: ANRM a moștenit secretomania comunistă, datele despre zăcăminte ar trebui desecretizate
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 mai 2016

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) ar trebui să renunțe la secretomania moștenită din comunism cu privire la datele despre rezervele și zăcămintele de resurse naturale ale României, iar aceste date ar trebui să fie accesibile și transparente, pentru că ele îi atrag pe potențialii investitori în acest sector, a declarat, la Profit LIVE, vicepremierul și ministrul Economiei, Costin Borc.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"ANRM are, printre probleme, această chestie moștenită din comunism și care se perpetuează și astăzi prin cercuri naționaliste, secretomania cu privire la datele despre rezervele și zăcămintele de resurse naturale ale României, secretomanie care, în secolul XXI, nu mai are nici o logică. Țara e plină de balastiere, vezi că toată lumea are câte o căruță de pietriș în fața casei când treci pe câte un drum de țară, dar în același timp resursele de nisip și pietriș sunt la «strict secret». Nu poți să discuți despre atragerea de investitori atât timp cât rezervele geologice sunt la secret", a spus Costin Borc.

Potrivit vicepremierului, în marea majoritate a țărilor, datele despre rezervele de resurse naturale sunt deschise, accesibile.

ANAF: 187.000 de persoane fizice au restanțe de 3,4 miliarde lei la buget CITEȘTE ȘI ANAF: 187.000 de persoane fizice au restanțe de 3,4 miliarde lei la buget

"În aceste țări, se știe care sunt rezervele geologice și tocmai aceste informații făcute accesibile atrag investitorii în acest sector. Este nevoie de desecretizarea și transparentizarea acestor date cu privire la resursele naturale ale României", a punctat Costin Borc. El a adăugat că este firesc ca planurile operaționale și de business ale companiilor de exploatare a resurselor naturale să fie protejate în continuare.

Companiile petroliere și miniere cu activități în România sau care intenționează să activeze aici au cerut în mai multe rânduri ANRM, fără succes, relaxarea normelor în vigoare cu privire la clasificarea informațiilor referitoare la zăcăminte.

În iulie 2014, întrebat de presă dacă și când se va mai face listarea Complexului Energetic Oltenia, Gabriel Dumitrașcu, directorul de atunci al Direcției Privatizare din Departamentul pentru Energie, devenit între timp Ministerul Energiei, declara că listarea întârzie pentru că rezerva de cărbune din minele aparținând Complexului, unul din principalele active ale companiei, trebuie auditată de către un auditor recunoscut pe piața internațională de capital, iar în acest scop, informațiile despre această rezervă trebuie desecretizate, proces care merge foarte greu

Precizări Finanțe la darea în plată: Impozitul se calculează la valoarea din actul de dare în plată și e achitat de debitor CITEȘTE ȘI Precizări Finanțe la darea în plată: Impozitul se calculează la valoarea din actul de dare în plată și e achitat de debitor

În prezent, constituie secrete de serviciu documentele de evaluare a resurselor și zăcămintelor miniere și petroliere, conținutul și textele acordurilor petroliere și licențelor miniere, documentațiile ofertelor agenților economici la licitațiile de concesionare de perimetre miniere și petroliere, informațiile, datele și documentele geodezice și topografice cu privire la resurse miniere și petroliere, actele de control și notele de constatare emise de ANRM în urma inspecțiilor, rapoartele de sinteză cuprinzând rezultatele controalelor complexe având ca obiect cercetarea geologică, exploatarea rațională și protecția zăcămintelor și altele asemenea.

Pe de altă parte, după cum Profit.ro a scris aici, inspectorii guvernamentali au constatat chiar la ANRM deficiențe în ceea ce privește unele documente clasificate și au sesizat situația la SRI.

ANRM este organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, printr-un consilier de stat, fiind autoritatea competentă abilitată să aplice dispozițiile Legii minelor și pe cele ale Legii petrolului. În cadrul instituției funcționează un Compartiment de informații clasificate și o Structură de securitate. 

VIDEO Borc, la Profit LIVE: ANRM a moștenit secretomania comunistă, datele despre zăcăminte ar trebui desecretizate

viewscnt
Afla mai multe despre
costin borc
profit live
anrm
resurse minerale
desecretizare
informatii clasificate