VIDEO Sobolewski, la Profit LIVE: Ca să vină marii investori pe bursa de la București, statul ar trebui să listeze companiile mari

VIDEO Sobolewski, la Profit LIVE: Ca să vină marii investori pe bursa de la București, statul ar trebui să listeze companiile mari
scris 7 iun 2016

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București, spune că investitorii instituționali de anvergură din străinătate ar investi în România însă au nevoie de acele companii care să genereze tranzacții zilnice de 1-2 milioane euro pentru a putea ieși repede din poziție.

O companie mare privată ar putea accesa piața locală de capital, însă, în rest, tot de stat ar fi nevoie pentru a aduce companii mari în ringul bursier, spune Ludwik Sobolewski. „Suntem în Europa de Est; acum 25 de ani toate companiile erau în proprietate de stat”, și-a explicat acesta așteptările în cadrul emisiunii Profit LIVE.

Aceste companii de dimensiuni importante sunt ceea ce cer investitorii instituționali nerezidenți. În întâlnirile cu reprezentanții pieței locale de capital ei spun că le place România, că apreciază evoluția țării și modernizarea ei, dar vor emitenți de anvergură ale căror acțiuni să genereze în ringul bursier un rulaj zilnic de cel puțin 1-2 milioane lei, astfel încât să poată ieși rapid din poziții în cazul materializării unui scenariu advers. Dacă aceste companii ar fi listate, investitorii străini ar lua poziții mai mari, spune Sobolewski, care a preluat șefia executivă a BVB în vara anului 2013, după ce anterior a condus Bursa de la Varșovia, operatorul celei mai dinamice piețe din regiune.

Mișu Negrițoiu (ASF): Fuziunea BVB-Sibex este o opțiune sănătoasă. Noi nu impunem nimic, e o tranzacție comercială CITEȘTE ȘI Mișu Negrițoiu (ASF): Fuziunea BVB-Sibex este o opțiune sănătoasă. Noi nu impunem nimic, e o tranzacție comercială

Investitorii care vor să vină aici au nevoie de instrumente financiare: warrant-uri, vânzări în lipsă, oferte publice. În ccea ce privește reglementările, standardele și infrastructura, piața a traversat în ultimii ani o adevărată „revoluție”, spune Sobolewski, sub acest aspect fiind deja la nivelul unei piețe emergente.

Un efort al BVB în această perioadă se îndreaptă în direcția atragerii investitorilor inividuali. „Este unul din obiectivele strategice acela ca oamenii să înțeleagă bursa ca fiind ceva a lor”, a declarat șeful instituției. În acest sens a fost organizat evenimentul Banii Tăi Expo, care a avut o participare estimată la 6.000 de persoane. Acestea au fost cele care au trecut pe la standuri, pentru că unii oameni mai interesați au petrecut mai multe ore la cele peste 20 de seminarii desfășurate în cadrul târgului investițional.

În prezent, la casele de brokeraj din România sunt deschise aproximativ 70.000 de conturi de tranzacționare individuale, însă interesul Bursei este pentru investitorii activi. Sobolewski se gândește la cei care fac cel puțin o tranzacție la fiecare 6 luni, semn că încă se interesează de portofoliul lor.

VIDEO Sobolewski, la Profit LIVE: Ca să vină marii investori pe bursa de la București, statul ar trebui să listeze companiile mari

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ludwig sobolewski
profit live