Cât sens mai are cumpărarea unui smartphone de top?

Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 29 nov 2016

O vizită rapidă pe site-ul unui magazin online scoate la iveală zeci de producători și sute de modele de smartphone-uri. Cu toate astea, doar câteva modele din cele lansate pe parcursul unui an atrag atenția și ajung să fie cunoscute inclusiv celor care nu sunt neapărat pasionați de acest domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Din vasta gamă de smartphone-uri cu prețuri de la 200 de lei și până spre 5.000 de lei, cele despre care se vorbește cel mai mult sunt cele mai scumpe. Modele precum iPhone 7 și Galaxy S7 ies mereu în față printr-o combinație de marketing și mediatizare, de multe ori chiar sâcâitoare.

Dar de ce cumpărăm aceste așa-zise flagship-uri? Ce justifică diferența de preț dintre un smartphone de 4.600 de lei și unul, să zicem, de 1.300 de lei? Sigur, construcția va fi, cel puțin în majoritatea cazurilor, mai bună la un smartphone mai scump. Va fi mai subțire cu câțiva milimetri și mai ușor cu câteva grame. Dar experiența și satisfacția personală se vor regăsi în diferența de preț?

De pe la 800 de lei încep să apară smartphone-uri cu 3 sau 4 GB memorie RAM, 16 sau 32 GB spațiu de stocare, procesor cu opt nuclee și ecran full HD. Nu sunt cele mai noi telefoane și, probabil, nici nu vor avea vreodată cea mai recentă versiune cu Android. Dar aceste specificații tehnice asigură condițiile unei optimizări optime.

Aceste telefoane sunt suficient de bune. Vor rula fără probleme majoritatea aplicațiilor și jocurilor. Iar flagship-urile, la rândul lor sunt departe de a fi perfecte. Dacă plătești peste 4.000 de lei pe un telefon nu înseamnă că ești scutit pe probleme tehnice.

Știm cu toții ce s-a întâmplat cu Note 7, cum a reușit unul dintre cei mai mari producători să se acopere cu ridicol arătând că nu știe și nu poate repara problemele cu bateria avute de propriul dispozitiv.

Dar avem și exemple mai recente. Nicio versiune de iPhone nu a fost scutită de controverse, iar în prezent acesta se află în mijlocul mai multor scandaluri: spam-ul la care sunt supuși utilizatorii de iOS pentru că Apple nu are filtre eficiente la nivel de server, baterii defecte și bug-uri ale cele mai noi versiuni de iOS care duc la descărcarea mult mai rapidă a telefonului decât în mod normal.

Iar când ai aceste probleme la un telefon pe care ai plătit bani grei, frustrarea și nemulțumirea sunt mult mai mari și mai justificate decât în cazul unul telefon de 800 de lei.

Așadar de ce plătim de câteva ori mai mult pe flagship-uri cu atâtea probleme?

Probabil din același motiv din care luăm decizia de cumpărare și când vine vorba de haine sau mașini: mândria personală. Flagship-ul, în cele mai multe cazuri, nu este o necesitate, ci o formă de manifestare a vanității. Sau, cum spuneam când eram copii, ca să ne dăm mari.

Strict din punct de vedere rațional, însă, alegerea unui flagship nu are justificări suficiente. Sigur, unii preferă ecosistemul celor de la Apple și nu au de ales. Nu există iPhone-uri de 800 de lei. Dar în cazul a 90% dintre utilizatori, cât reprezintă cu aproximație piața Android-ului la această oră, avem libertatea de a alege cel mai potrivit smartphone, cu cel mai bun raport preț - calitate. Deținem însă și înțelepciunea necesară?

viewscnt
Afla mai multe despre
smartphone
android
iphone
note 7