Te poți visa antreprenor, mai dureros e să devii!

Dan Drăghici
Dan Drăghici
scris 8 ian 2020

„Visul antreprenorial“ a ajuns să fie omniprezent în ultimii ani, iar diverse scheme de finanțare cu bani europeni au creat o adevărată febră a deschiderii de noi afaceri. Povești de succes ale unor oameni de afaceri încep să facă și audiență, iar mentoratul a ajuns să fie o regulă în business. O întreagă generație de corporatiști trăiește cu gândul că va veni și acea zi în care vor renunța la job și vor da lovitura cu o idee la care nu s-a mai gândit nimeni. Totuși, cum arată viața în economia reală și cum îți dai seama dacă antreprenoriatul este pentru tine?

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Urmând moda, te poți duce la orice coach de antreprenoriat, poți asculta toate sfaturile mentorilor, dar pentru fiecare această experiență este unică și nu va fi niciodată cuprinsă într-un manual. În teorie, cunoștințele și instrumentele care te-ar propulsa în afaceri există din plin în România, la fel și suficientă piață pentru a încerca diverse modele de business, iar dacă ești și destul de tânăr, ai avea și suficient timp pentru a simți pe pielea ta și eșecul, dar mai apoi și succesul!

Chiar nu se poate guverna liberal în România? CITEȘTE ȘI Chiar nu se poate guverna liberal în România?

La Romanian Business Leaders, organizație din care fac parte, mergem și le vorbim elevilor de liceu despre ce înseamnă să fii antreprenor, iar entuziasmul tinerilor pe care îi întâlnim este molipsitor. Încerc, de fiecare dată, să le împărtășesc din experiența mea și să îi îndemn să fie curajoși, să își deschidă cândva o afacere, dar nu mai înainte de a trece prin experiența de angajat. Fără a trece prin toate treptele – de la junior într-o companie și până la responsabilități mai mari, precum project manager – nu vei ști să lucrezi alături de oameni și să conduci echipe.  

Câteva sfaturi deloc obligatorii, la final, dacă vrei să începi un business:

» Pregătește-te să gândești ca un antreprenor, și nu ca un angajat! Nu le mai face tu pe toate și nu încerca să fii cel bun în toate. Acolo unde limitele tale sunt la maximum, caută oameni mai buni!

» Pregătește-te să ai multă răbdare! Șansele sunt mari să stai mult timp în acea marjă de 4% a economiei private, adică sub o cifră de afaceri de 1 milion de euro anual.

» Pregătește-te să devii angajator! Când vei începe să ai primii angajați, asta îți va schimba definitiv viața, iar statul va avea grijă ca schimbarea să fie destul de amară. Fără să fie un capăt de țară!

» Nu renunța din prima! Dacă ai eșuat o dată, e foarte posibil să îți fi ales să intri pe piață cu un serviciu sau un produs care nu reprezintă aria ta de expertiză sau nu a plecat de la o mare pasiune pe care o ai. A doua oară alege să faci lucrul la care tu te pricepi cel mai bine!

» Învață când să te oprești! Recitește punctul următor. De la două-trei eșecuri în sus ar trebui să te gândești serios că poate nu ești făcut pentru antreprenoriat – și nu este o dramă! Decât să încerci la nesfârșit, eventual secând toate economiile ori banii apropiaților și să rămâi pe termen nedefinit cu credite luate și pe care nu întrevezi soluții ca să le plătești, mai bine îți cauți un job fain și să devii intraprenor într-o zi!

Dan Drăghici este CEO al grupului de firme Drăghici Dental, care cuprinde lanțul de clinici dentare Junior&Family, laboratorul de tehnică dentară Drăghici Dental și Safra Dental.

viewscnt
Afla mai multe despre
dan draghici
antreprenor