CE simplifică normele pentru investițiile publice în porturi și aeroporturi, cultură și în regiunile ultraperiferice

CE simplifică normele pentru investițiile publice în porturi și aeroporturi, cultură și în regiunile ultraperiferice
scris 17 mai 2017

Comisia Europeană a aprobat miercuri noi norme referitoare la ajutoarele de stat prin care anumite măsuri de sprijin public pentru porturi și aeroporturi, domeniul cultural și regiunile ultraperiferice sunt exceptate de la examinarea prealabilă a Comisiei.

Obiectivul Comisiei este să faciliteze investițiile publice pentru crearea de locuri de muncă și creștere economică, fără a afecta concurența, scrie News.ro.

Regulamentul general de exceptare pe categorii din 2014 permitea statelor membre să pună în aplicare o gamă largă de măsuri de ajutor de stat fără aprobarea prealabilă a Comisiei, deoarece probabilitatea ca acestea să denatureze concurența era foarte scăzută. Ca urmare, aproximativ 95% din măsurile de ajutor de stat puse în aplicare de statele membre, cu o cheltuială anuală combinată de circa 28 de miliarde euro, sunt în prezent exceptate. De exemplu, în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării, numărul de ajutoare de stat notificate s-a înjumătățit din 2014 .

În urma a două consultări publice, Comisia a extins domeniul de aplicare al acestui regulament la porturi și aeroporturi.

În ceea ce privește aeroporturile, statele membre pot în prezent să facă investiții publice în aeroporturile regionale care deservesc până la 3 milioane de pasageri anual, în condiții de deplină securitate juridică și fără un control prealabil din partea Comisiei. Acest lucru va facilita investițiile publice în peste 420 de aeroporturi din întreaga UE, pe care se desfășoară aproximativ 13% din traficul aerian.

Bugetarii vor avea o minivacanță de 5 zile, în perioada 1 - 5 iunie CITEȘTE ȘI Bugetarii vor avea o minivacanță de 5 zile, în perioada 1 - 5 iunie

De asemenea, regulamentul permite autorităților publice să acopere costurile de exploatare ale aeroporturilor mici care deservesc până la 200 000 de pasageri anual. Aceste aeroporturi mici reprezintă aproape jumătate din toate aeroporturile din UE, dar acoperă numai 0,75 % din traficul aerian. Dacă acestea pot avea o contribuție importantă la conectivitatea unei regiuni, este puțin probabil ca ele să denatureze concurența pe piața unică a UE.

În ceea ce privește porturile, statele membre pot realiza în prezent investiții publice de până la 150 de milioane EUR în porturile maritime și de până la 50 de milioane EUR în porturile interioare în condiții de deplină securitate juridică și fără un control prealabil din partea Comisiei. Regulamentul permite autorităților publice să acopere costurile lucrărilor de dragare în porturi și pe căile navigabile de acces.

În plus, regulamentul include o serie de noi simplificări în alte domenii. Mai precis, Comisia va analiza ajutoarele pentru proiecte de cultură (când este într-adevăr vorba de ajutoare, ceea ce de multe ori nu este cazul) și ajutoarele pentru complexe sportive multifuncționale doar în cazurile de mai mare anvergură care implică valori mai ridicate.

De asemenea, autoritățile publice pot să compenseze mai ușor societățile comerciale pentru costurile suplimentare cu care se confruntă în cazul în care își desfășoară activitatea în regiunile ultraperiferice ale UE, ținând seama de dificultățile specifice cu care se confruntă aceste societăți, precum izolarea și dependența de un număr redus de produse comercializate.

Această inițiativă are drept scop reducerea sarcinii administrative a autorităților publice și a altor părți interesate în contextul agendei Comisiei privind o reglementare adecvată și funcționalp la nivelul UE (REFIT).

Inițiativa se înscrie în eforturile Comisiei de a concentra controlul ajutoarelor de stat – spre beneficiul maxim al consumatorilor – asupra cazurilor mai mari, care au un impact semnificativ asupra concurenței de pe piața unică, și vine în completarea mai multor măsuri întreprinse de Comisie în ultimii doi ani pentru a moderniza modalitățile de asigurare a respectării normelor privind ajutoarele de stat.

Scopul acestor inițiative este de a facilita și mai mult investițiile publice în sprijinul obiectivelor noastre comune privind ocuparea forței de muncă și creșterea economică, schimbările climatice, inovarea și coeziunea socială.

Regulamentul de modificare va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
comisia europeana
investitii
porturi