PACTUL PENTRU MUNCĂ - O soluție pe termen lung pentru diminuarea deficitului forței de muncă

PACTUL PENTRU MUNCĂ - O soluție pe termen lung pentru diminuarea deficitului forței de muncă
scris 6 sep 2019

Miniștri, antreprenori, manageri de top ai marilor companii, autorități locale,specialiști în domeniu, împreună în susținerea angajatorilor și angajaților

Peste 5.000 de locuri de muncă disponibile doar în Cluj-Napoca. Capitala Transilvaniei este unul dintre orașele României care duce o acută lipsă de forță de muncă. Domeniile sunt diverse, dar cea mai căutată profesie este cea de programator. Cum facem să atragem personal calificat, care este tendința pieței muncii, cum îi convingem pe cei din conducerea marilor companii să nu își mute producția în alte țări sunt doar câteva dintre temele care vor fi abordate în cadrul primei întâlniri din seria conferințelor Pactul pentru Muncă, care va avea loc pe 11 septembrie, la Cluj- Napoca.

Ministrul Fondurilor Europene, antreprenori de top, manageri de succes, reprezentanți ai administrației locale dar și specialiști în fiscalitate și științe juridice vor dezbate problemele cu care se confruntă antreprenorii și angajații deopotivă pentru rezolvarea deficitului de forță de muncă îndeosebi specializată.

Totodată, în cadrul conferinței va fi prezentat și lansat un ,,Studiu privind ocuparea forței de muncă din România în contextul UE. Analiza celor mai recente date”, realizat de Asociația de Analiză Decizională și Strategică.

Printre cei care vor aborda subiectele legate de criza forței de muncă și impactul acesteia asupra activității companiilor se numară Roxana Mînzatu - Ministrul Fondurilor Europene, profesorii Mircea Coșea și Mihaela Luțaș, dar și Bogdan Badea – CEO Hidroelectrica, Corina Popescu - CEO Electrica, Adrian Volintiru - CEO Romgaz, Franck Neel- membru al Directoratului responsabil pentru activitatea Downstream Gas OMV Petrom, Ramona Jurubiță - country managing partner KPMG, Carmen Neagu - director EnergoBIT, Dragoș Anastasiu – președinte Eurolines România Group, Luisiana Dobrinescu - specialist în fiscalitate și antreprenorul Camelia Șucu. Conferința va fi moderata de Adrian Maniuțiu - fondator EM360.

Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca este, de asemenea, așteptat să deschidă seria conferințelor.

La începutul conferinței vor susține prezentări reprezentanții organizatorilor, Cristina Chiriac- președinte CONAF si Franck Neel - presedinte FPPG

“La ora actuală putem vorbi de o criză serioasă a forței de muncă care afectează atât antreprenorii români, cât și  investitorii străini indiferent de domeniul de activitate. Studiile recente privind ocuparea forței de muncă demonstrează că România se confruntă cu diferențe considerabile în funcție de sex, vârstă și nivelul de studii atins. Dacă coroborăm toate acestea cu rata natalității și migrația forței de muncă rezultă o perspectivă sumbră pentru următorii ani și tocmai de aceea CONAF susține necesitatea adoptării a unor măsuri care să conducă la stoparea declinului demografic și reducerea deficitului de forță de muncă, spune Cristina Chiriac, președinte CONAF

“Fără forța de muncă adecvată, totul devine incredibil de dificil, nuanțele de eficiență și întreprinderile sunt mai puțin relevante. Actuala criză de resurse umane din România este rezultatul a peste 20 de ani de schimbări structurale profunde. FPPG se angajează să rămână un partener puternic și să contribuie în mod hotărât la găsirea de soluțiilor astăzi pentru a răspunde nevoilor de mâine’, spune Franck Neel, presedinte FPPG

Concluziile acestor discuții se vor concretiza într-un Memorandum of Understanding, agreat și susținut de toti participanții la dezbateri.

Conferința Pactul Pentru Muncă va avea loc miercuri, 11 septembrie 2019, ora 09:30, la Cluj-Napoca,  Hotel Opera Plaza, sala Cristal.

Participarea le conferință este gratuită, iar înscrierile se pot face accesând pagina de internet www.conaf.ro sau pe adresa de mail: conferinte@conaf.ro

Confederația Patronală din România are ca obiectiv susținerea si promovarea antreprenoriatului feminin și reprezintă interesele a nouă organizatii economice și sociale având ca scop apărarea drepturilor și intereselor economice, sociale, financiare, juridice si culturale ale femeilor de afaceri în relațiile cu autoritatile publice și dezvoltarea unor relații de afaceri.

Federația Patronală Petrol si Gaze (FPPG) este membru fondator al Confederației Patronale Concordia, singura confederație patronala românească afiliată la International Organization of Employers și Business Europe și militează pentru responsabilitatea companiilor  în ceea ce priveste siguranța, sănatatea și securitatea operațiunilor și a personalului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit forta de munca
pactul pentru munca