UE vrea ca negocierile pentru Brexit să înceapă oficial pe 19 iunie

UE vrea ca negocierile pentru Brexit să înceapă oficial pe 19 iunie
scris 19 mai 2017

Șeful echipei de negociere a UE, Michel Barnier, vrea ca negocierile pentru Brexit să înceapă pe 19 iunie, la 11 zile după alegerile legislative din Regatul Unit, relatează The Guardian.

Oficialul ar fi discutat această propunere cu lideri ai instituțiilor europene de la Bruxelles, săptămâna trecută, arată news.ro.

Oficialii UE nu au discutat, însă, aspectele logistice cu Marea Britanie, din cauza disputei în curs cu Guvernul Theresei May, care a blocat o revizuire programată a bugetului Uniunii.

Bruxelles-ul a anulat planurile pentru „discuții pre-negocieri”, în cursul cărora ar fi urmat să fie discutate cum vor avea loc negocierile, după ce Londra și-a exercitat dreptul de veto asupra rectificării bugetului UE, pentru a acorda prioritate unor domenii precum criza migrației.

Germania vrea să relaxeze legislația muncii pentru a atrage bănci din Londra după Brexit CITEȘTE ȘI Germania vrea să relaxeze legislația muncii pentru a atrage bănci din Londra după Brexit

Guvernul britanic a explicat că, după ce a convocat alegeri generale, nu mai poate lua decizii-cheie.

Blocul comunitar vrea ca negocierile să se împartă în cicluri de câte patru săptămâni, fiecare concentrându-se pe câte un dosar: în prima săptămână ar urma să aibă loc pregătirea politică, urmată de o săptămână în care ar urma să fie dezvăluite documente.

În a treia săptămână, Barnier și ministrul britanic pentru Brexit desemnat după alegeri se vor întâlni, la Bruxelles și la Londra. Prima discuție ar putea avea loc în clădirea Europa, nou deschisă, unde se desfășoară summiturile UE.

În ultima săptămână a fiecărui ciclu, Barnier va informa cei 27 de membri UE și Parlamentul European despre rezultatul negocierilor.

Prioritățile vor fi drepturile cetățenilor, factura Brexit și granița cu Irlanda, iar Barnier speră la acorduri în acest sens până la sfârșitul anului.

Liderii UE vor decide apoi, prin consens, dacă au fost făcute suficiente progrese în acest domeniu pentru a-i permite lui Barnier ca în perioada decembrie 2017 – primăvara anului 2018 să negocieze amploarea unui eventual acord comercial cu Marea Britanie.

De asemenea, el ar urma să discute aranjamentele de tranziție ce se vor aplica din momentul Brexit până la semnarea unui tratat UE-Londra.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
brexit
ue