Afacerile grupului Agricola Bacău au crescut cu 6% anul trecut, la 655 milioane de lei

Afacerile grupului Agricola Bacău au crescut cu 6% anul trecut, la 655 milioane de lei

Grigore Horoi, președinte Agricola Bacău

Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 4 feb 2016

Grupul Agricola Bacău, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața cărnii din România, a înregistrat în 2015 afaceri de 655,5 milioane de lei (147,6 milioane de euro), cu 6% mai mult față de anul precedent. În 2014, cifra de afaceri a grupului s-a ridicat la 616,6 milioane de lei (138,8 milioane de euro).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Afacerile Agricola Internațional, unul dintre cei mai mari procesatori  de carne de pui din România și cea mai mare companie a grupului, au urcat cu circa 12,3 milioane de lei (2,7 milioane de euro) față de 2014, ajungând la 365,9 milioane de lei (circa 82,4 milioane de euro), se arată într-un comunicat transmis de Agricola Bacău. 

În volum, vânzările Agricola Internațional au avansat cu 5%, de la 36.600 de tone la 38.400 de tone. Președintele Agricola Bacău, Grigore Horoi, spune ca targetul grupului pentru acest an este vănzarea a 40.000 de tone de carne și preparate din carne de pui.

Dintre companiile care fac parte din grupul Agricola, Salbac, divizia de mezeluri crud-uscate, a înregistrat anul trecut un avans al afacerilor de 22,5%, până la 114,1 milioane lei (25,6 milioane de euro). Din grup mai fac partr Europrod, divizia care comercializează  semipreparate și produse tip ready-meal, și Avicola Lumina Constanța, producătorul de ouă de consum. Grupul mai deține o firmă care se ocupă de creșterea și reproducerea porcilor (Suinprod Siret), o mică unitate de creșterea vacilor de lapte și producție de vegetale (Aicbac).

În 2015, 13% din producția de carne de pui a fost exportată, în principal către state din UE (Marea Britanie, Franța, Austria, Germania, Italia, Malta), dar și din afara spațiului comunitar, în Macedonia și Kosovo. De asemenea, 23% din producția de semipreparate de la Europrod a plecat în țări precum Franța, Danemarca, Marea Britanie, Malta. La salamurile crud-uscate produse la Salbac exporturile au totalizat 8%, iar la salamurile fiert-afumate au însumat 19,6%, principalele piețe de desfacere fiind Spania, Italia, Marea Britanie, Austria, Franta și Grecia.

”Pentru 2016 (...) anticipez că vom menține trendul de creștere, per ansamblu, cu o rată estimată la 5% față de 2015, dar cel mai probabil vom depăși acest procent”, a declarat Grigore Horoi.

Bugetul de investiții la nivelul grupului se ridică în acest an la aproximativ 9 milioane de euro și vizează modernizarea unor ferme aflate aproape de orașul Bacău.

Pe segmentul cărnii de pui, competitorii Agricola Internațional sunt Transavia, Avicola Buzău și Safir (Vaslui).

viewscnt
Afla mai multe despre
agricola bacau
agricola international
salbac
avicola lumina constanta