Agricultura a contribuit la încălzirea globală aproape la fel de mult ca defrișările

Agricultura a contribuit la încălzirea globală aproape la fel de mult ca defrișările
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2017

Agricultura a contribuit la schimbările climatice aproape la fel de mult ca defrișările, prin intensificarea încălzirii globale, potrivit unei cercetări americane care a măsurat cantitatea de carbon preluată din sol prin cultivarea acestuia, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aproximativ 133 de milioane de tone de carbon au fost înlăturate până la o adâncime de doi metri de pe suprafața Pământului, în ultimele două secole, prin agricultură, ritm care s-a intensificat, se arată în studiul publicat de PNAS, o publicație a Academiei Naționale de Științe, citată de news.ro.

Încălzirea globală este provocată în mare parte de acumularea de dioxid de carbon în atmosferă, generat de arderea carburanților fosili și reducerea numărului de arbori care altfel ar fi absorbit gazele cu efect de seră.

Fermierii ale căror culturi ecologice sunt contaminate accidental, scutiți de sancțiuni și pierderea subvențiilor. Produsele și terenul vor putea fi însă declasate CITEȘTE ȘI Fermierii ale căror culturi ecologice sunt contaminate accidental, scutiți de sancțiuni și pierderea subvențiilor. Produsele și terenul vor putea fi însă declasate

Cercetarea a arătat contribuția semnificativă a agriculturii la acest fenomen, a spus Jonathan Sanderman, cercetător al solului la Woods Hole Research Center în Falmouth, Massachusetts, unul dintre autorii studiului.

În timp ce solul absoarbe carbonul din materie organică, de la plante și arbori care se descompun, agricultura a contribuit la epuizarea acumulărilor de carbon din sol, a spus el.

Carbonul este eliminat din sol prin recoltarea culturilor, iar metodele de arare pot accelera erodarea și descompunerea.

”Este alarmant cât carbon s-a pierdut din sol. Modificările mici ale cantității de carbon din sol pot avea consecințe mari pentru acumulările de carbon din atmosferă”, a arătat cercetătorul.

Cantitatea de 133 de miliarde de tone de carbon pierdută din sol este comparabilă cu cea de circa 140 de miliarde de tone pierdută prin defrișări, marea majoritate produsă de la jumătatea anilor 1800 și Revoluția Industrială.

Descoperirile arată potențialul ca solul terestru să atenueze încălzirea globaă prin absorbirea unei cantități mai mari de carbon prin practici precum administrarea mai bună a terenurilor, acoperirea extensivă a solului pentru prevenirea eroziunii, diversificarea mai bună a rotației culturilor și cultivarea fără arare.

FOTO Numărul corporatiștilor plecați în vacanță în zone ecoturistice s-a dublat. Plătesc și 200 euro pe zi și se relaxează călărind, pedalând, mergând cu caiacul sau observând animale din foișor CITEȘTE ȘI FOTO Numărul corporatiștilor plecați în vacanță în zone ecoturistice s-a dublat. Plătesc și 200 euro pe zi și se relaxează călărind, pedalând, mergând cu caiacul sau observând animale din foișor

Statele lumii au convenit în 2015, la Paris, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate prin arderea de carburanți fosili.

Președintele american Donald Trump a anunțat în luna mai că retrage Statele Unite din acordul de la Paris, afirmând că acesta subminează economia țării sale și îi slăbește suveranitatea națională.

Susținătorii acordului, inclusiv unii lideri de afaceri americani, afirmă că decizia lui Trump este o lovitură dată eforturilor internaționale de combatere a încălzirii globale, care ar putea izola Statele Unite.

viewscnt
Afla mai multe despre
fermieri
agricultura