Agricultura franceză, devastată de înghețul din ultimele zile

Agricultura franceză, devastată de înghețul din ultimele zile
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 apr 2021

"Catastrofal", "dramatic", înghețul care a acoperit o mare parte din teritoriul Franței în ultimele zile se anunță a fi una dintre cele mai grave catastrofe care a lovit agricultura franceză în ultimele decenii, numeroase culturi de la viță de vie, pomi fructiferi și până la cereale fiind lovite, din nordul și până în sudul țării, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producătorii de vin sunt afectați în mod deosebit. În regiunea Bordelais, Dominique Guignard strivește în mână frunzele de vie înghețate. "Se sparge precum sticla pentru că nu are apă, este complet uscată", explică președintele sindicatului viticol din Graves.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Acest episod de îngheț este "unul dintre cele mai severe din ultimele decenii" iar acest lucru va amputa producția de vin din acest an, estimează comitetul CNIV care reunește cele 23 de organizații profesionale vinicole din Franța. "Știm deja că în 2021 vom avea o recoltă foarte slabă", a declarat președintele CNIV, Jean-Marie Barillere, scrie Agerpres.

"Există foarte multe strigăte de ajutor", a declarat vineri dimineața ministrul Agriculturii, Julien Denormandie, cu câteva ore înainte de a se deplasa spre regiunea Indre-et-Loire, pentru a-și exprima sprijinul pentru filiera viticolă, pentru ca sâmbătă să facă același lucru pentru cultivatorii de pomi fructiferi din Valea Ronului. "Facem toate evaluările. Vom ști cu certitudine dacă acest episod a fost unul dramatic. Situația este inedită, excepțională și vizează atât viticultura cât și arboricultura cât și culturile importante", a adăugat Julien Denormandie.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

"Este un fenomen excepțional. Putem merge înapoi în timp, am avut episoade în 1991, 1997 și 2003 dar acum, după părerea mea, am depășit orice indicator, ceea ce ne face să credem că acum situația este mult mai serioasă decât în episoadele anterioare de îngheț", susține Jerome Despey, secretarul general al sindicatului fermierilor FNSEA.

Valoarea pierderilor nu a fost încă stabilită, profesioniștii apreciind că va mai dura câteva zile, însă primele constatări evocă un fenomen de amploare. Înghețul a lovit culturi, precum vie și arbori fructiferi, pentru care faza de înflorire începuse grație temperaturilor ridicate din perioada precedentă.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Alexandru Ciuncan, director UNSAR: Un mediu antreprenorial mai informat este mai rezistent în fața riscurilor. Un plan de asigurări poate face diferența între continuarea activității și declanșarea falimentului

Ministrul Agriculturii a anunțat că va introduce despăgubiri în caz de calamități naturale în agricultură, în ideea de a veni în sprijinul cultivatorilor de arbori fructiferi. Denormandie a reamintit că acest dispozitiv nu poate interveni în cazul culturilor care pot fi asigurate.

"Din păcate, mult prea puține hectare de vie sunt protejate. Din 800.000 de hectare din Franța doar 200.000 sunt asigurate", a estimat Jerome Despey, secretarul general al sindicatului fermierilor FNSEA. 

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
agricultura