ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în 283 de localități din 18 județe, cu un număr de 1084 de focare

ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în 283 de localități din 18 județe, cu un număr de 1084 de focare
scris 9 nov 2018

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 283 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.084 de focare, au anunțat joi seară, reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). În total, au fost eliminați 360.647 de porci afectați de boală și s-au acordat despăgubiri în valoare de peste 189 de milioane de lei.

Potrivit ANSVSA, PPA evoluează în 283 de localități din 18 județe, cu un număr de 1.084 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 146 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.647 de porci afectați de boală, scrie News.ro.

Au fost stinse până la această dată cinci focare în județul Satu Mare, iar unitatea de procesare a cărnii aparținând societății S.C. Carniprod SRL și-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018.

DOCUMENT Senatorul Daniel Zamfir vine cu noi amendamente la darea în plată. Impreviziunea va fi definită în funcție de devalorizarea locuinței și deprecierea cursului CITEȘTE ȘI DOCUMENT Senatorul Daniel Zamfir vine cu noi amendamente la darea în plată. Impreviziunea va fi definită în funcție de devalorizarea locuinței și deprecierea cursului

Cel mai afectat județ este Tulcea, cu 567 de focare (dintre care 5 focare la exploatații comerciale și 1 focar la o  exploatație de tip A) și 67 de cazuri la mistreți.

În celelalte județe, situația focarelor se prezintă astfel: Satu-Mare – 12 focare în gospodăriile populației și 10 cazuri la mistreți; Bihor – 34 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț; Sălaj – 4 cazuri la mistreți; Brăila – 108 de focare (dintre care 9 focare la exploatații comerciale); Constanța – 85 de focare în gospodăriile populației și 3 cazuri la mistreți; Ialomița – 125 de focare în gospodăriile populației și 33 cazuri la mistreți; Galați – 14 focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț; Ilfov – 9 focare în gospodăriile populației; Călărași – 88 de focare (dintre care 1 focar la o exploatație comercială) și 19 cazuri la mistreț; Buzău – 6 focare în gospodăriile populației; Giurgiu – 24 focar în gospodăria populației și 8 cazuri la mistreț; Dâmbovița – un focar în gospodăria populației; Teleorman – 5 focare în gospodăria populației; Maramureș – 3 focare în gospodăria populației; Vrancea – un focar în gospodăria populației; Dolj – un focar în gospodăria populației; Argeș – un focar în gospodăria populației.

Până joi au fost despăgubiți 7.826 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 189.506.290 de lei.

Prezenței virusului PPA în țara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.

”Evoluția bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei”, anunță ANSVSA.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcina
ansvsa